Новини

Животът в близост до паркове и плажове подобрява съня

Мъжете спят по-добре, ако живеят близо до природата, твърди американска изследователка

Колкото по-близо до природата живеем, толкова по-добро ще е качеството на съня ни, сочи ново проучване.
Колкото по-близо до природата живеем, толкова по-добро ще е качеството на съня ни, сочи ново проучване.

Колкото по-близо до природата живеем, толкова по-добро ще е качеството на съня ни, сочи ново проучване. Пенсионерите и мъжете спят по-спокойно, ако имат достъп до естествена среда, като плажове или паркове например, сочи проучване, публикувано в американското списание „Превантивна медицина“. „Трудно е да не се оценява високо значението на качеството на съня“, казва авторът на изследването Диана Григсби-Тусен, професор по кинезиология и обществено здраве в Университета на Илинойс.
„Проучванията показват, че недоспиването се свързва със спадове в психичното и физическото здраве, намаляване на познавателната функция и повишаване на затлъстяването“, съобщава тя в съобщение за пресата. „Това ново изследване показва, че излагането на естествена среда може да помогне на хората да получат необходимата им доза сън.“
Повече от 255 000 възрастни от Съединените щати са били изследвани за качеството на своя сън през миналия месец. Повечето казали, че спят лошо по-малко от седем нощи през месеца. Тези, които са заявили, че спят зле от 21 до 29 нощи е по-малко вероятно да имат достъп до зелени площи или други природни територии, отколкото тези, които са заявили, че спят зле по-малко от седем нощи.
Връзката между добрия сън и излизането сред природата е много по-силна за мъжете, отколкото за жените, споделят изследователите. Да живееш в близост до паркове и други природни територии може да увеличи нивата на физическа активност при възрастните, което може да им помогне да спят по-добре, обяснява Гигсби-Тусен.
Тя твърди, че по-силната връзка между зелените площи и съня при мъжете биха могли да се отразят на желанието на жените да се възползват от тези райони от загриженост за тяхната безопасност. Необходими са още изследвания, за да се разбере тази разлика, казва тя. „Ако има начин хората над 65 години да прекарват времето си сред природата, те ще се подобрят качеството на съня си – както и тяхното качество на живот“, споделя авторът на изследването.
Резултатите предоставят стимул на домовете за стари хора и общности от пенсионери да проектират сгради с еко-пътеки и специализирани градински пространства, както и да се осигуряват безопасни външни площи, добавя Диана Григсби-Тусен.

Превод от Health.com

Общо
Животът в близост до паркове и плажове подобрява съня
Заглавие
Животът в близост до паркове и плажове подобрява съня
Описание
Мъжете спят по-добре, ако живееят близо до природата, твърди американска изследователка.
Автор

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker