Новини

Медитация за осъзнатост влезе в класните стаи

Медитация
Медитация

Възможно ли е светът да бъде едно по-добро място чрез медитация?

Възможно ли е всички ние да уважаваме себе си и другите повече? Възможно ли е всички ние да сме във връзка с истинското състояние на същността си?

Медитацията влезе в различни училища по света. Децата вече практикуват майндфулнес – медитация за висока осъзнатост. Този метод показва и насърчава естественото състояние на благополучие.

Какво е майндфулнес и как се прави?
Майндфулнес е практика за осъзнаване на себе си, в която си по-наясно с всичко, което се случва около теб и с твоите чувства. Основното е децата да са със затворени очи, да се фокусират върху дишането си и да сложат ръка на коремчетата си, за да усещат и следят диафрагменото си дишане. Добре е практиките да бъдат водени от човек, който е опитен в този вид медитация.

При първите няколко занятия децата най-вероятно ще се чувстват странно и няма да разбират какво правят и защо го правят. С времето ще свикнат, ще чакат с нетърпение да стане време за медитация и дори ще изявят желание сами да водят практиките.

Защо се прави?
Резултатите в класните стаи са удивителни. Децата имат много по-голяма готовност да седнат и да учат, и имат по-добра способност да се концентрират. Те също се учат как да правят връзка със собствените си чувства и имат възможност да изразят тези чувства пред другите по здравословен начин. Наистина им харесва да бъдат на училище и да прекарват време с приятелите си.

Кога се прави?
Съобразете кога е най-подходящият момент от деня, за да приложите медитацията – например след часа по физкултура и преди по-трудните предмети, като математика. С течение на времето ще забележите, че децата наистина имат по-добри способности за учене след медитативните упражнения.

Как да приложим наученото от медитативните практики в ежедневието?
Създайте навици у децата. Съветвайте ги когато усетят, че са ядосани или притеснени – веднага да разсеят мислите си с дълбоко дишане и да си спомнят занятията по медитация. Поощрявайте ги да си помагат един на друг. Ако някое от децата често проявява агресия и има избухлив характер, нека другите да го успокояват и да му припомнят наученото в занятията по медитация.

Източник: https://portal12.bg/

Общо
Медитация за осъзнатост влезе в класните стаи
Заглавие
Медитация за осъзнатост влезе в класните стаи
Описание
Възможно ли е светът да бъде едно по-добро място чрез медитация?

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker