Новини

Военна разработка – шанс да удължим младостта

Цитамините са биорегулатори, които подобряват функциите на клетките

Шанс да удължим младостта с пептидни биорегулатори, наречени цитамини.
Шанс да удължим младостта с пептидни биорегулатори, наречени цитамини.

Нов шанс за здравето на човека в битката срещу преждевременното остаряване дават нови препарати, в основата на които стои откритие на руски учени. Това са пептидни биорегулатори, наречени цитамини. Казват, че те могат да ни предпазят от вредното влияние на рисковите фактори в заобикалящата ни действителност – лошите навици, замърсената природа, стресът, некачествените храни и вода.
Откритието е направено още в далечната 1971 година във Военномедицинската академия в Ленинград / сега Санкт Петербург/ за военни цели. На учените Владимир Хавинсон и Вячеслав Морозов било възложено да подготвят лекарство, което да увеличи издръжливостта на войниците в екстремни ситуации. Тъй като един от основните аспекти на процеса на стареене е намаляването на производството на протеини, двамата изследователи стигнали до извода, че то може да се забави, като се въздейства на организма с пептидни биорегулатори.
Какво са пептидите и как действат те? Пептидите са информационни молекули, с дължина само един нанометър. Когато попаднат в клетките, те предизвикват синтез на активни вещества, които нормализират обмяната веществата и активират процеса на възстановяване. По своята същност петидите са къси белтъчни съединения от няколко аминокиселини, които регулират процесите в клетките и осигуряват нормалното функциониране на органите и тъканите. Всички пептиди имат специализация, т.е. за всеки орган има конкретен пептид. В резулатат на негативните фактори на средата и начина на живот и следствие на възрастта, производството на пептидите намалява. Учените обаче откриват как да се стимулира естественият им синтез. Това става възможно, благодарение на технология за извличане на пептидни биорегулатори от тъкани на животни, идентични по структура с тези на човека.
Така са създадени цитамините, фармацевтични продукти, които предотвратяват преждевремното остаряване на клетките и свързаните с това болести. По уникална технология те се извличат от органите и тъканите на здрави животни и представляват комплекс от белтъчини и нуклеинови киселини, към които са добавени физиологични концентрации на минерали, микроелементи и витамини в лесноусвоима от организма форма.

Цитамините могат да се употребяват профилактично, а при различни заболявания и техните усложнения.
Цитамините могат да се употребяват профилактично, а при различни заболявания и техните усложнения.

Животинските пептиди са напълно съвместими с човешките, тъй като приципите в структурата и функционирането на живите организми са еднакви. Затова и органичните съединения, които действат като биорегулатори при различните видове, са идентични, посочват специалистите.
В Института по биорегулация и геронтология в Санкт Петербург след продължителни изследвания с опитни мишки, към чиято храна се добавяли къси пептиди, било установено, че животът им се увеличава с 30-40 %. В институтите по геронтология в Петербург и Киев влиянието на препаратите било тествано и върху възрастни хора. Резултатът бил удивителен – смъртността намаляла наполовина. С течение на времето клиничната практика е доказала ефективността на цитамините при различни заболявания, дори такива, които не могат да се лекуват с други препарати. Тяхната ефикасност се обяснява с това, че пептидните биорегулатори са отговорни за саморегулацията /хомеостазата/ на организма.
На фармацевтичния пазар има 17 вида цитамини, всеки от тях действа върху определени органи и тъкани. Те имат натурален произход, по естествен път възстановяват нормалното функциониране на клетките. Както вече споменахме, насочено действат към конкретен орган и за разлика от повечето химически препарати нямат странични ефекти. При необходимост могат да се употребяват с други лекарствени препарати или с хранителни добавки. Производителите им гарантират, че в тях няма оцветители, консерванти и аромати.
Цитамините могат да се употребяват профилактично, а при различни заболявания и техните усложнения. Те са много подходящи за спортисти и хора, подложени на високи натоварвания. Повишават имунитета на организма, ускоряват възстановяването на организма след заболявания, операции, травми.
Очаквайте мнения на специалисти за употребата и ефективността на тези фармацевтични средства , които все още не са много популярни у нас.

Общо
Военна разработка – шанс да удължим младостта
Заглавие
Военна разработка – шанс да удължим младостта
Описание
Цитамините са биорегулатори, които подобряват функциите на клетките
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker