Новини

Най-много пестициди в ягодите

Ябълките все още се нареждат на второ място

Ягоди
Ягодите замениха ябълките на върха на списъка с плодове и зеленчуци с най-високо ниво на остатъчни вещества от пестициди, разкрива нов доклад.

Човек никога не може да е 100 % сигурен на какви плодове и зеленчуци ще попадне, когато ги избира на пазара или в хипермаркета. Те винаги изглеждат пресни, чисти и здравословни, но нищо не може да ни гарантира какво може да има вътре в тях.
Ягодите замениха ябълките на върха на списъка с плодове и зеленчуци с най-високо ниво на остатъчни вещества от пестициди, разкрива нов доклад. Докладът, изготвен от Работната група по околна среда (EWG), се основава на анализ на тестове на повече от 35 000 проби от плодове и зеленчуци, извършвани от Американския департамент на земеделието (USDA). В продължение на девет години – от 2000 г до 2009 г. – пък са взети проби от над 51 000 плодове и зеленчуци.
Ябълките все още се нареждат на второ място – след пет години на върха – последвани от нектарините, прасковите, целината, гроздето, черешите, спанака, доматите, червените чушки, чери доматите, краставиците, лютите чушки и зелето. От 12-те най-замърсени храни, 6 са плодове: ябълки, ягоди, праскови, нектарини, грозде и боровинки. Прасковите са били лекувани с повече пестициди, отколкото всяка друга продукция. В тях са намерени комбинации от до 57 различни химикали. Ябълките са следващите с 56 пестициди, а малините с 51.
Размяната на върха следва европейска забрана за пестицида дифениламин, който вероятно също е засегнал и доставките за САЩ, твърди старши анализаторът от Работната група по околнато среда Соня Ландър. Американският департамент на земеделието също излезе с нови данни за ягодите, точно навреме за тазгодишната класация, което помага на ягодите да се наредят на първо място. В 98% от тестваните ягоди била намерена някаква форма на остатъчни вещества от пестициди. Зеленчуците, за които е най-малко вероятно да имат положителен тест за пестициди, са лук, сладка царевица, аспержи, сладък грах, патладжан, зеле, сладки картофи и гъби.
„Важно е да се помни, че конвенционалното земеделие разчита основно на инсектициди. Има някои системни различия между културите, като има такива, които имат много пестициди и други, които са постоянно чисти“- казва Ландър.
Хората, които искат да избегнат пестициди в плодовете и зеленчуците, трябва да купуват биологични продукти, съветва тя. Най-добре това да става от проверен селски източник или доверен био производител. Така може да сте сигурни, че не са пръскани с различни химикали. Федералните разпоредби ограничават употребата на някои видове пестициди в биологичното земеделие. Плодовете, които е най-малко вероятно да дадат положителен резултат за остатъци от пестициди са ананас, авокадо, манго, пъпеш, киви, диня и грейпфрут.

Общо
Най-много пестициди в ягодите
Заглавие
Най-много пестициди в ягодите
Описание
Ябълките все още се нареждат на второ място
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker