МедицинатаНовини

Музикална терапия – лесен и приятен вариант за лечение

При главоболие и повишено кръвно Менделсон, при гастрит „Седма” симфония на Бетовен

Музикална терапия – лесен и приятен вариант за лечение.
Музикална терапия – лесен и приятен вариант за лечение.

Когато традиционната медицина не ни помага, прибягваме по една или друга причина към нетрадиционните методи на лечение. Един такъв вид терапия музикалната. Тя е за хора, които желаят да експериментират. Всъщност допитване, направено от психолози от Университета Дюк в САЩ, показва, че хората определят т.нар. музикална терапия като „най-лесния и приятен вариант за лечение: слушаш си музика и с всяка минута ставаш по-здрав“.
На пръв поглед нещата изглеждат много лесни и прости, но това всъщност не е така. Хубаво е, че специалистите не отричат положителното въздействие на музиката върху здравето на човека. Първите, които споменават за този ефект са древните гърци. Древногръцкият поет Омир е един от първите описал как мелодичните песни са помагали за изцеляването на раните на героите, а Питагор пък е провеждал специални занятия по хорово пеене, защото е вярвал, че хармонията в музиката ражда и хармония в душата. Има дори сведения, че той е започнал да съставя лечебна книга с музикални рецепти, където за лечението на всяка болест е съответствала мелодия.
По-късно през Средните векове английският мислител Робърт Бъртън написва специална книга – „Анатомия на меланхолията“, в която защитава тезата, че музиката може да бъде много полезна при лечението на нервни разстройства. А през 19 век психолози са лекували своите пациенти със спокойна отпускаща музика, но най-голям интерес към музикалната терапия има от средата на 20 век. Почитателите на този метод твърдят, че с музика могат да се лекуват не само нервните разстройства, но и много други заболявания. В днешно време музикалната терапията е едно от най-популярните направления на алтернативната медицина.
Две са основните групи. Едните смятат, че лечебната сила на музиката е основана на психичните особености на човека. Според тях например спокойната класическа музика нормализира сърдечния ритъм и артериалното налягане, защото човек се отпуска и буквално се потапя в състояние на психологически комфорт. По-радикалните поддръжници на музикалната терапията изграждат доста сложни теории, като обясняват целебния ефект на избрани мелодии с точковото въздействие на звуковите вълни с определена честота върху организма. Те ценят най-високо лечебната сила на класическата музика, като за най-мощно и универсално лекарство се смята музиката на Моцарт.

При гастрит е добре да се слуша "Седма" симфония на Бетховен, а при болки в корема "Валсът на цветята" на Чайковски.
При гастрит е добре да се слуша „Седма“ симфония на Бетховен, а при болки в корема „Валсът на цветята“ на Чайковски.

Има страни, където дори се продават дискове с названия като „Музика за…“ – черния дроб, стомаха и т.н. Ако сте решили да пробвате музикалната терапия, но не можете да намерите по-добър вариант, просто потърсете магазин за класическа музика. Специалистите са единодушни, че трябва да се започне с Моцарт. В определени среди се смята за доказано, че класическата музика влияе добре дори на животните и на растенията – че кравите, които слушат Моцарт, дават значително повече мляко, а от гроздето, което расте на постоянен музикален фон, се получава най-хубавото вино. Любопитно е, че в Япония вече дори се предлагат специални „лечебни“ мелодии за мобилни телефони.
Специалистите по музикална терапия са категорични, че дори да се приеме, че съществуват целебни мелодии, те трябва да се подбират индивидуално за всеки пациент, но все пак съществуват и някои общи препоръки:
– при гастрит е добре да се слуша „Седма“ симфония на Бетховен;
– при болки в корема – „Валсът на цветята“ на Чайковски;
– при проблеми с алкохола – „Аве Мария“ на Шуберт;
– при повишено кръвно – „Сватбеният марш“ на Менделсон;
– при безсъние – „Пер Гюнт“ на Григ;
– при проблеми с потентността – Венисбергската сцена на Вагнер;
-при главоболие – пролетната песен на Менделсон и Гершуин;
– при потиснатост – валсовете на Чайковски и „Пролет“ на Вивалди.
Ако искате дори може да се научите да свирите на музикален инструмент, защото има изследвания, които се опитват да определят как въздействат различните музикални инструменти:
– пианото – облекчава напрежението в стомаха, черния дроб и червата;
– китарата – „разтоварва“ сърцето;
– саксофонът – подобрява работата на бъбреците;
– цигулката – активизира дейността на тънките черва;
– арфата – подобрява дишането;
– барабанът – повишава имунитета.
Може и да се научим да пеем, защото пеенето с хора насърчава единството. Когато тананикаме нещо, особено в компания, това ни обединява и примирява. Хоровото пеене – представлява неразделна част от урока по музика. Проучванията показват, че пеенето в хор позволява на хората да се настроят към всеки участник. Това в пъти засилва единството между участниците и подобрява взаимоотношенията в групата.
Музиката също лекува сърдечно-съдови заболявания или значително помага на пациентите да се справят със съпътстващия стрес и тревожност, свързани с лечението на тези заболявания. С цел внимателно да се проучи този ефект, са изследвани близо 1500 пациенти, при които музиката понижава сърдечната честота, кръвното налягане, а също така се бори с тревожността, присъща на такива болни.
Доказано е, че при 60% от хората, претърпели инсулт, областта на мозъка, отговорна за зрението, често е засегната. Логично това води до отклонения, наречени „едностранно пространствено отклонение“, при които човек с повредена дясна част на мозъка, не може да види лявата част на пространството и обратно. Невероятно е, но многобройни изследвания са открили, че пациентите, страдащи от това заболяване, докато слушат любимата си музика може да възстановят част от зрението си.

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker