Новини

Операция в майчината утроба спаси живота на бебе

Д-р Кристина Чачева се отказва от практика в Германия, за да приложи наученото в родината

Бебе в утробата.
Младата д-р Кристина Чачева, която спаси живота на бебе, като го оперира още в майчината утроба, е лекарят, който семейство Вачеви от Симитли ще помнят цял живот.

Младата д-р Кристина Чачева, която спаси живота на бебе, като го оперира още в майчината утроба, е лекарят, който семейство Вачеви от Симитли ще помнят цял живот. Изключително са благодарни на нея и на целия екип, стана ясно от репортаж, излъчен в „Тази сутрин“ по бТВ. Тъй като операцията, с която тя спасява малката Християна, не се заплаща от Здравната каса, д-р Чачева се отказва от хонорара си.
Пред водещия Антон Хекимян лекарката сподели, че за нея този жест е нормален, защото смята, че има по-важни неща от парите. Взела това решение, когато разбрала, че семейството няма възможност да поеме цялата сума, тъй като само едно дренче струвало 600 лева. Това очевидно е така, защото въпреки че завършва медицина и специализира акушерство в Германия, д-р Кристина Чачева решава да се завърне у нас и да въведе и в България онова, което е научила там. Тя споделя, че тук се чувства на мястото си и удовлетворена от работата си.
Д-р Чачева разказва подробности и за уникалната операция на Христина. Бебчето е още в утробата на майка си, в 26-а гестациоинна седмица. При преглед в женска консултация, наблюдаващата лекарка установява, че детето събира вода в белите дробове, което е много опасно. За щастие, родителите са правилно насочени към болница „Надежда“, където могат да им помогнат.
„Много вода се беше събрала в плеврите и детенцето имаше вече сърдечна недостатъчност. Единственият начин да се спаси детето беше като направим дренаж в белия дроб”, споделя д-р Кристина Чачева. Затова тя и д-р Марина Михова се заемат с операцията. Д-р Михова осигурява ултразвуковия контрол за манипулацията. Първият опит да се постави дренаж на дробчето, така че водата да бъде отведена, бил неуспешен. Бебето успяло да го извади много бързо. Вторият път обаче бил успешен, дренчето било поставено на място, което то не може да достигне. По този начин успяхме да задържим бременността още 4,5-5 седмици”, разказва д-р Чачева. Когато идва ред за раждането, на 17 декември, бебето вече е в много добро състояние и без излив. Малката Хриси се ражда в 32 седмица и тежи 1490 гр., докато по време на операцията е била само 800-900 гр. Сега бебчето вече е 2300 гр. и се развива нормално, споделят щастливите й родители, които чакат второто си дете 10 години.
Бебето от Симитли е вторият случай на вътреутробно дрениране на белите дробове при хидропс (хидропс е състояние на плода, при което по различни причини се излива и натрупва течност в различни органи) на д-р Чачева”. През април, когато се е развил първият случай, бебето имало много по-тежък хидропс, но въпреки това процедурата завършила успешно и малкото момиченцето от Бургас било спасено. Бебето се родило недоносено, после 6 пъти правило изливи след раждането, докато бъде преодоляно състоянието му, но днес вече е добре.
Младата лекарка сподели пред Хекимян, че другата живоспасяваща вътреутробна операция, която е правила е на еднояйчни близнаци с обща плацента, които си обменят кръв. В този случай се използвала камера и с лазер се затваряли кръвоносните съдове, за да не си обменят кръв.
Д-р Кристина Чачева вече 9 години се занимава с претанална диагностика и терапия и вече има случаи, които никога няма да забрави. Споделя, че докато учела, наблюдавала подобни операции, но не си мислела, че тя може да ги прави.Тя и колегата й д-р Марина Михова дават надежда на обществото, че не всичко в българското здравеопазване е загубено.

Общо
Операция в майчината утроба спаси живота на бебе
Заглавие
Операция в майчината утроба спаси живота на бебе
Описание
Д-р Кристина Чачева се отказва от практика в Германия, за да приложи наученото в родината.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker