Новини

От днес започват Коледните пости

От днес, 15 ноември започват 40-дневните Коледни пости.

Можем да спазваме не просто диета по време на постите, но и да пречистим мислите си

От днес започват Коледните пости.
От днес започват Коледните пости.

От днес, 15 ноември започват 40-дневните Коледни пости.

Те приключват на 24 декември – Бъдни вечер.
За хората решили да спазват този режим трябва да знаят, че могат да употребяват олио и вино без сряда и петък. Коледният пост не е толкова строг, колкото Великденският. Вярващите трябва да консумират растителна храна с олио до 22 ноември, а от 19 до 23 декември пък е позволена и риба, без сряда и в петък.
Храни от животински произход като месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал не са позволени. От 20 до 24 декември отново може да се яде само растителна храна с олио, а на 25 декември, когато се празнува Рождество Христово, вече е позволено и блажно.
На Никулден – 6 декември, се разрешава риба. Децата, болните и възрастните хора, бременните жени могат да не постят. На тях се разрешава да консумират мляко и млечни продукти. Някои духовници са на мнение, че не е толкова важно да се спазва стриктно физическият пост. Човек трябва с делата си да покаже, че искрено се е разкаял за волните и неволните си грехове и да търси опрощение. От днес са забранени венчавките /началото на коледните пости/ до Въведение Богородично /21 ноември/ и от Игнажден /20 декември/ до Богоявление, Йордановден /6 януари/. Светият Синод разрешава на енорийските свещеници да извършват венчавки от 26 декември до 4 януари при изключителни случаи, без да искат предварително разрешение от митрополит.


В следващите 52 дни до Богоявление ще се правят само граждански бракове. Протестантските църкви изцяло отричат поста. Католическата църква изисква по време на коледните пости да не се яде месо – само в петъчните дни.
Постите могат да ни помогнат да спазваме диета и да се храним здравословно. Има три вида вегетарианство: първият и най-малоброен е вегетарианството по здравословни причини. Рядко се среща, но все пак го има – налага се поради алергичната реакция срещу наситените аминокиселини, които се откриват в месото.
Вторият вид вегетарианци са “временните”, тези, които не ядат месо заради различни диети. Най-голямата група е на вегетарианците по религиозни причини.

Очаквайте: Какво да ядем по време на пости?

Общо
От днес започват Коледните пости
Заглавие
От днес започват Коледните пости
Описание
От днес започват 40-дневните Коледни пости. Те приключват на 24 декември - Бъдни вечер.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker