Новини

Пробиотиците и отслабването

Минали изследвания, свързват затлъстяването и диабета с дисбаланс в микробиомата, която е съставена от трилиони бактерии, които живеят в червата

Пробиотиците и отслабването.
Пробиотиците и отслабването.

Пробиотици смесени с млечен шейк могат да помогнат за предпазване от повишаване на теглото, според направено скоро малко проучване, публикувано в списание „Затлъстяване“.
Но първо, някои важни уговорки: проучването е изследвало търговски продукт, наречен VSL#3, и се финансира от VSL Фармацеутикалс. Размерът на извадката е малък. И все пак, констатациите добавят все повече доказателства, че пробиотиците и чревната микробиома могат да играят роля при свалянето на килограми.
Минали изследвания, свързват затлъстяването и диабета с дисбаланс в микробиомата, която е съставена от трилиони бактерии, които живеят в червата. Какво ядем може да измести нашите бактериални общности за добро или за лошо, и пробиотиците (често наричани „добри бактерии“) са разследвани за техния потенциал да подкрепят полезните колонии.
В новото изследване, учените от Техническия университет във Вирджиния изследвали 20 здрави мъже, които спазвали диета с високо съдържание на мазнини и високо калорийна диета в продължение на четири седмици. Някои мъже също пиели млечен шейк, който съдържал VSL#3, пробиотик с множество щамове на бактерии, включително Лактобацилус ацидофилус и Бифидубактериум лонгум, докато други консумирали млечен шейк с плацебо. Изследователите установили, че мъжете, които консумирали пробиотик микса имали по-ниска телесна маса и натрупване на мазнини, отколкото тези, които са пили плацебото.
Изследователите предполагат, че пробиотични добавки може би работят заради редица причини, и въпреки че те не могат да определят механизъм от техните констатации, те имат някои идеи. Преяждането може бързо да промени микробиомните общности, което прави по-трудно за организма да усвоява хранителните вещества. Възможно е, VSL#3 да помага за промяната на бактериите в червата, които пък повлияват на системата и водят до по-малко телесно натрупване на мастна тъкан. В допълнение, учените казват, че пробиотикът може да намали абсорбцията на липидите или с други думи повлиява на разхода на енергия.
Проучването не е първото, което предлага връзка между пробиотици и отслабването. Два щама пробиотици, Лактобацилус и Бифидубактериум, са откроени като специално полезни за вътрешното здраве. Малко проучване от 2014 година, публикувано в британския журнал „Хранене“, съобщава, че жените с наднормено тегло, консумиращи дневно пробиотици загубили повече тегло, от жените, приемащи плацебо хапчета, въпреки че мъжете не изпитали същата полза. (Изследването е спонсорирано от Изследователския център на Нестле.)
Други изследвания, които не са финансирани от индустрията, също са намерили ползи от пробиотиците, като по-добър контрол на кръвното налягане и подобряване на настроението. Науката все още не е окончателна, и изследователите все още са несигурни за най-добрите начини да се консумират пробиотици или как да се гарантира, че те го правят по целия път до червата, но много изследвания в областта на микробиома са в ход.

Превод от Тimes

Общо
Пробиотиците и отслабването
Заглавие
Пробиотиците и отслабването
Описание
Минали изследвания, свързват затлъстяването и диабета с дисбаланс в микробиомата, която е съставена от трилиони бактерии, които живеят в червата.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker