Новини

Проф. д-р Радка Аргирова: Ваксинирането не е личен, а обществен въпрос

Децата на бежанците не са имунизирани, миграционната вълна повишава риска от инфекциозни заболявания

Ваксиналното покритие за всяка ваксина е различно, но общо взето спадне ли то под 90 %, има риск, а у нас то е много по-ниско, заяви известният вирусолог проф. д-р Радка Аргирова.
Ваксиналното покритие за всяка ваксина е различно, но общо взето спадне ли то под 90 %, има риск, а у нас то е много по-ниско, заяви известният вирусолог проф. д-р Радка Аргирова.

Защо децата трябва да се ваксинират, има ли риск от ваксините и до колко са оправдани страховете на родителите, които са последователи на антиваксиналното движение, което напоследък се разпространи и у нас, коментираха вчера на кръгла маса във Велико Търново, организирана от фондация „МОСТ“ медици и журналисти. Темата беше разгледана и с оглед на бежанската вълна, която залива Европа и страната ни.
Ваксиналното покритие за всяка ваксина е различно, но общо взето спадне ли то под 90 %, има риск, а у нас то е много по-ниско, заяви известният вирусолог проф. д-р Радка Аргирова. Тя бе категорична, че бежанската вълна също създава опасност, защото децата на тези семейства изобщо не са ваксинирани. В бежанските лагери в Турция децата се ваксинират, но това съвсем не са всички мигранти, които идва у нас и в Европа, отбеляза тя. Според проф. Аргирова у нас също се стараем да имунизираме децата на бежанците, но не успяваме на сто процента. А това крие риск и означава, че особено в такава ситуация родителите трябва да бъдат отговорни и да не лишават децата си от задължителните имунизации.
Това не е личен, а обществен въпрос, ние трябва да сме отговорни за общественото здраве, заяви още проф. Аргирова. Когато в една общност достатъчно хора са имунизирани срещу дадено заболяване, то се среща рядко и така тези, които не са, също са защитени в голяма степен, защото има обществен имунитет, коментира тя. Именно затова в много страни децата, за да постъпят в детска градина, в училище или университет, трябва да представят документ, че са имунизирани. Така е например в Германия, във Великобритания… същото важи и за нашите лекари, които заминават в чужбина. И няма как да се излъже, защото се взема кръвна проба и се вижда дали в нея има антитела. По този начин обществото се предпазва от епидемии, които в миналато са отнемали милиони човешки животи.
Проф. Аргирова опроверга митовете, които напоследък се ширят за ваксините. Тя обърна внимание на това, че ваксините, които влизат в националния имунизационен календар са главно срещу заболявания, които се предават по въздушно-капков път и поради това няма как да се предпазим от тях. Други са препоръчителни, като тези срещу ХИВ или рака на шийката на матката например. Те се предават по полов път и в този случай всеки има лична отговорност за поведението си, коментира известният вирусолог. За да решиш дали да си купиш такава ваксина и да я използваш, е личен избор, но за да бъде направен той, човек трябва да е информиран. Затова е необходимо всички лекари, особено личните, да бъдат информирани и обучени, категорична е д-р Аргирова. Те трябва да обясняват на хората какви са ползите и в кои случаи могат да се очакват нежелани реакции. Мнозинаа не знаят, че ваксините не се правят от живи вируси, а от обезвредени, които не могат да ни заразят, а само да предизвикат образуването на антитела. Напоследък се използва нова технология – във ваксината влизат само повърхностни елементи на вируса, не и ДНК. Такава например е ваксината срещу папилома вируса, така че няма никаква опасност от зараза, коментира специалистът.
Според д-р Радка Аргирова антиваксиналните движения не са от вчера. Преди 80 години например в САЩ е имало Антиваксинална академия, а самият доктор Дженер, който прави първата ваксина срещу вариола, е станал член на Кралската академия на науките не за това епохално дело, а заради проучванията си за гнезденето на кукумявката. Както се вижда, всяко ново нещо трудно си пробива път и ние не трябва да се караме на родителите и да ги обиждаме, а да говорим с тях и да им обясняваме, убедена е д-р Аргирова.
Мит е, че инфекциозните болести са започнали да изчезват преди ваксините заради по-добрата хигиена и санитарни условия, казва тя. През 1974 година Англия, Швеция и Япония ограничават използването на ваксината срещу коклюш и резултатът е висока заболеваемост и смъртност. През 90-те години в Украйна отричат ваксините, защото били дело на комунистите, ваксиналното покритие спада, последствията са: 50 хиляди заболели деца и 1700 починали. През юни 2015-а в Испания умира неимунизирано дете от дифтерия, чиито родители са срещу ваксините. Това е първият случай на заболяванетоо в Испания след 1986 година.
Да, трябва да сме наясно, че ваксините не гарантират, че няма да се разболееш, но когато това се случи, инфекцията протича по-леко и не се стига до фатален край, категорична е медицинската практика. При деца, които не са ваксинирани срещу морбили, едно на двадесет развиват енцефалит, а при ваксинираните – едно на един милион. Нека родителите да преценят кое е за предпочитане, провокира проф. Аргирова.
Освен това тя обръща внимание, че когато вземаме решение за ваксинациите, трябва да си даваме сметка за особеностите на вируса. Така е с полиомелита, той съществува все още само в 4 държави по света, но има диви щамове в почвата, във водите, които могат да възвърнат вирусолетността си, коментира специалистът. В същото време там, където, като при хепатит А, санитарно-хигиенните условия са достатъчни, ваксинациите не са задължителни, посочва тя. И дава пример с Унгария, където преди години имало широко разпространение на тази болест на мръсните ръце. Когато сменили цялата ВиК система, заболяването изчезнало.
Проф. Аргирова обръща внимание, че у нас, както и по света, има Изпълнителна агенция по лекарствата, която се информира за всички реакции след ваксиниране- температура, зачервяване, гадене, като всяка се изяснява поотделно. Така че има постмаркетингов мониторинг върху всички ваксини, пуснати за широка употреба. Когото страничните ефекти от дадена ваксинална серия са по-чести от очакваните, тя се изтегля от употреба.
Проф. Радка Аргирова предупреждава, че по принцип при всички ваксини има контраиндикации – например висока температура и алергии. Всеки случай обаче трябва да се преценява индивидуално. Тя подчертава, че повечето странични ефекти са незначителни и временни, а тежките реакции и смъртните случаи са толкова редки, че рискът им трудно може да се оцени. Например за починалото момиченце от Самоводене, за което медиите писаха, че е починало след ваксинация срещу рак на шийката на матката, било установено, че всъщност то е имало автоимунно заболяване. Причинно-следствената връзка между тежките инциденти и ваксинациите, когато има съвпадения с други заболявания, не е доказана.

Общо
Проф. д-р Радка Аргирова: Ваксинирането не е личен, а обществен въпрос
Заглавие
Проф. д-р Радка Аргирова: Ваксинирането не е личен, а обществен въпрос
Описание
Децата на бежанците не са имунизирани, миграционната вълна повишава риска от инфекциозни заболявания.
Автор

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker