Новини

Професор д-р Поромански ще преглежда в ДКЦ-2

Опитният лекар е тясно специализиран и с дългогодишен опит в лечението на тежки и животозастрашаващи инфекции

Проф. д-р Иван Поромански е член на Българско хирургично дружество, Българско микологично дружество, Българска асоциация за лечение на рани, EPUAP.
Началникът на Клиника по гнойно-септична хирургия към УМБАЛСМ „Пирогов“ гостува в Русе.

Началникът на Клиника по гнойно-септична хирургия към УМБАЛСМ „Пирогов“ гостува в Русе по покана на ръководството на Лечебни заведения „Медика“. Опитният лекар е тясно специализиран и с дългогодишен опит в лечението на тежки и животозастрашаващи инфекции. Проф. д-р Иван Поромански е член на Българско хирургично дружество, Българско микологично дружество, Българска асоциация за лечение на рани, EPUAP. Има 48 публикации в списания на тема инфектни усложнения в хирургията, антибактериална терапия и др. Дисертацията му е на тема „Инфектирано диабетно ходило – диагностично-лечебно поведение“. Повечето пациенти, на клиниката, оглавявана от проф. д-р Поромански са хора с диабет. Те са застрашени от инфекции, дори при лека травма на ходилото, които могат да доведат до диабетни гангрени.
Гангрената на крака е финален израз на остро или хронично протичащо съдово заболяване. По произход гангрените могат да са от артериален или венозен характер в зависимост от причините, които са ги предизвикали. Гангрената на крака се развива в резултат на остро нарушена циркулация на кръвта. Липсата на кислород, натрупване на въглероден диоксид и кисели метаболити са причината да започнат за загниват нервите, меките тъкани и костите. От това заболяване се засяга общото състояние на пациента. А и няма как да се избегне това, защото става въпрос за причинена от заболяването интоксикация. Започват да се появяват едно след друго фебрилитет, анемия, бъбречна недостатъчност.
Към влажните гангрени спадат и тези с диабетна ангиопатия, при която са засегнати артериолите, капилярите и артериите от среден калибър. При диабет с ранна и тежка атеросклероза се засягат и големите кръвоносни съдове, сериозно е нарушен и тъканният метаболизъм. Почти като правило в тези случаи се развива инфекция, която протича бурно и нерядко се развива флегмон на стъпалото.
Има два основни типа гангрена на крака – суха и влажна. Сухата гангрена е по-благоприятна за протичане. Обикновено се наблюдава при хронични съдови заболявания, не засяга общото състояние на болния и има склонност към демаркация. Влажната гангрена в повечето случаи се развива на фона на острата артериална недостатъчност или като усложнение на развиващата се суха гангрена. Характерното при нея е бързото и динамично развитие по отделни участъци на крайника без тенденция за демаркация.
Републиканският консултант по гнойно-септична хирургия ще проведе прегледи в Русе на 03.08.2018 г. (петък). Прегледите са платени, а записването става предварително на регистратурата на ДКЦ – 2 с адрес гр. Русе, ж.к. „Здравец-Изток“, ул. Рига № 35. или на телефони 082 502 430 или 0884 517 551.

Общо
Професор д-р Поромански ще преглежда в ДКЦ-2
Заглавие
Професор д-р Поромански ще преглежда в ДКЦ-2
Описание
Опитният лекар е тясно специализиран и с дългогодишен опит в лечението на тежки и животозастрашаващи инфекции.
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker