Новини

Профилактични прегледи за риска от туберкулоза организира Белодробната болница

Безплатни профилактични прегледи включват първо провеждане на анкета за риска от туберкулоза.

Тревожен ръст на жълтата гостенка наблюдават фтизиатри

Двуседмични профилактични прегледи за оценка на риска от туберкулоза организира отново Белодробната болница в Русе. Безплатните прегледи започват от понеделник, 15-и юни, и ще продължат до края на месеца, 30-ти. От поликлиниката на специализираното лечебно заведение припомнят, че прегледите се извършват в интервала от 9 до 14 часа, след предварително записване на телефоните на регистратурата : /082/813 964, 967. 

Безплатни профилактични прегледи включват първо провеждане на анкета за риска от туберкулоза. Ако резултатите от анкетата показват повишена опасност от заболяването, лекарят назначава рентгеново изследване, а ако е необходимо,  и правенето на туберкулинова проба, Манту.

През настоящите двуседмични отворени врати за риска от туберкулоза, специалистите от Белодробната болница имат готовност да изследват на място и групи хора. За целта работодателите трябва да заявят в лечебното заведение, че желаят да изследват своите работници и служители.

Припомняме, че преди време в белодробната болница бе направен отделен вход с асансьор за пациентите с туберкулоза и бе обособен специален сектор с легла за тях на третия етаж на стационара. Нововъведението не е просто ремонт на болничната сграда, а съобразяване със стандартите на Здравното министерство и най-вече  с изискванията на Световната здравна организация за отделяне на болничните потоци. В голямата си част туберкулозните пациенти са заразни и представляват заплаха за другите болни от отделенията на стационара, каквито са пациентите с пневмонии, астма и т.н.

През последно време фтизиатрите констатират ръст на заболелите от туберкулоза в Русенско. Статистиката показва, че новооткритите случаи през 2019-а  са 44, което е с 10 човека повече от предходната година. Болните са предимно от ромската общност, която е сред рисковите групи. Данните сочат още, че за последните седемнадесет месеца се наблюдава тревожен ръст на заболелите, общо 64 човека, от които седем са починали. Тенденцията се запазва и през настоящата 2020-а година, през която до момента са регистрирани 20 нови случая, от които 4 смъртни.

Пневмофтизиатри уточняват, че рисковите групи, застрашени от туберкулоза, са: злоупотребяващите с алкохол, хора от ромското малцинство, зависимите от инжекционни  наркотици, живеещи с ХИВ лица, затворници, диабетици на инсулин, клошари.

Здравното министерство е разработило своя Национална програма за борба с туберкулозата, финансирана по Програмата на Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария.

Диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата у нас са безплатни за всички, независимо от техния здравноосигурителен статус.

Валя Караджова

Общо
Профилактични прегледи за риска от туберкулоза организира Белодробната болница
Заглавие
Профилактични прегледи за риска от туберкулоза организира Белодробната болница
Описание
Безплатни профилактични прегледи включват първо провеждане на анкета за риска от туберкулоза.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker