МедицинатаНовини

Доказаха връзката между хипертонията и безсънието

15 % от мъжете между 30 и 60 години страдат от сънна апнея, съобщи доц.д-р Миланова

Milanova
доц.д-р Милена Миланова

Доказаха връзката между хипертонията и безсънието, това сподели на деветия неврологичен форум в Русе в събота доц.д-р Милена Миланова.
Всъщност нарушенията на съня не са свързани само и единствено с безсънието. Проблем е не само инсомнията, но и хиперинсомнията – повишена сънливост през деня. За всичко тава има причини, но най-честа е сънната апнея. Болест от която страдат най-вече мъжете между 30 и 60 години, по –пълни и с непропроционално голяма обиколка на шията, които хъркат шумно и спират да дишат по време на сън. Това не е шега работа, защото при такива пациенти хъркането е силно и неритмично, дишането спира за 20-30 или повече секунди, което кара хората да се будят и така се накъсва съня. Повече от 20-30 за час могат да са дихателните паузи, при които не достига кислород до мозъка, до сърдечния мускул и това вече е риск за живота. Такива хора стават хипертоници, често имат проблеми със сърцето, нарушен толеранс към захарта, висок холестерол, и не на последно място комбиниран метаболитен синдром.
Доц.д-р Миланова съобщи, че в Европа нарушенията на съня не се подценяват, както у нас, а пациентите се лекуват като по този начин се подобрява изхода при наличието на сърдечно-съдови инциденти. У нас диагностика и лечение на нарушенията на съня от няколко години се правят в университетската клиника „Св. Наум”, където е създадена специализирана лаборатория, информира тя своите колеги от страната.
Освен че безсънието може да се дължи на сериозни физиологични проблеми, то би могло да има и психофизиологичен характер. Когато не откриваме видима причина за лошия сън, тогава става въпрос за психофизиологично безсъние – тоест такова, при което човек трудно заспива в обичайната си обстановка и си създава ритуали, свързани с лош сън. Денят може да не е бил наситен с много емоции, но вечерта, когато реши човек да си легне, изведнъж усеща, че не може да заспи. Тогава започва де се върти.
Това лекарите наричат класическо психофизиологично безсъние, при което обикновено не може да се намери повърхностна причина, или тя е някъде далече в миналото и е забравена.
Доц. д-р Миланова коментира и въпроса за връзката между имунната система и безсънието. Защото имунната система усеща дали човек е спал добре или не. Колкото по-добре спи човек, толкова по-добре функционира тя. Когато сънят е достатъчно дълбок, т.нар. укрепителен сън, имунната система е спокойна, отпусната и не произвежда цитокини, които са имуномодулатори. От лекцията става ясно, че качеството на съня е по-важно от количеството, но осигуряването на адекватно количество сън е от значение за цялата имунна система, за да си почине и тя колкото мозъка. Доказано е, че продължителното недоспиване е сред основните рискови фактори за нарушена функция на имунната система. Затова, за да я възстановим и поддържаме силна, се нуждаем от пълноценен сън и почивка.
Качественият сън има важна роля за способностите ни да учим и запомняме. Докато тялото ни си почива, по време на сън мозъкът ни обработва информацията от деня и работи за формирането на спомени. Получаването на качествен сън подобрява концентрацията, преценката, способността ни да се съсредоточаваме през деня.
Доц.д-р Миланова говори и за връзката между нарушенията на съня и психиатричните заболявания.

Адриана Йорданова

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker