Новини

Рядка интервенция извършиха кардиолозите в софийска болница

Годишно у нас се регистрират 350-400 нови случая на първичен чернодробен рак

Рядка интервенция извършиха кардиолозите в софийска болница.
Рядка интервенция извършиха кардиолозите в софийска болница.

Изключително рядко прилагана високоспециализирана процедура извършиха за първи път инвазивните кардиолози на болница „Софиямед“. Става въпрос за емболизация на тумор при болен с чернодробен рак.
Емболизацията е неоперативен метод за лечение на тумори и свързани с риск от обилно кървене заболявания чрез запушване на кръвоснабдяващия съд. Чернодробните метастази са една от главните прични за смърт при пациентите, но доскоро тяхното наличие е било причина за предприемане на палиативни мероприятия. В последните две десетилетия пациентите с чернодробни метастази не се определят като обречени, а са обект на много радикални терапии. Развитието на образнодиагностичните средства като контрастно усилена спирална компютърна томография, ядрено-магнитен резонанс, позитрон-емисионна томография – PET и интраоперативна ехография (IUS) позволява по-ранното хващане на чернодробните лезии, което увеличава възможностите за хирургично лечение. Основната цел на хистологичното изследване е разликата на метастатичните карциноми от първичния чернодробен рак и евентуално насочване към първичната органна локализация. Хирургическото премахване на чернодробните метастази е най-ефективното лечение, което дава 30-50% 5-годишна преживяемост. Малък е процентът на чернодробните метастази, които се премахват първично. Специалистите целят да превърнат нерезектабилните метастази, в такива които могат да се третират чрез неоадювантна химиотерапия(използва се в случаите когато целта е да се намали размера на тумора преди оперативното му остраняване или лъчетерапия; когато се намали размера, тумора може да се отсрани по-лесно и с по-малка хирургична интервенция.), емболизация на порталаната вена, двуетапна хепатектомия, резекция комбинирана с криотерапия, термоаблация, ex vivo резекции.
Годишно у нас се регистрират 350-400 нови случая на първичен чернодробен рак. По-малко от 10% са подходящи за оперативно лечение. От друга страна 30-40% от болните се откриват в стадий В, когато единственото лечение реално е емболизацията.
„Това е процедура, при която в артерията, която кръвоснабдява тумора се впръскват през микрокатетър микроскопични частици или сфери, които могат да бъдат предварително заредени с химиотерапевтик. Така се търси двоен ефект: от една страна се нарушава храненето на тумора, от друга химиотерапевтикът действа локално в много по-висока концентрация и без страничните ефекти на венозната химиотерапия. Това удължава достоверно продължителността и качеството на живота на болния“, коментира доц. д-р Добри Хазърбасанов, завеждащ Клиниката по кардиология в УМБАЛ „Софиямед“.

Общо
Рядка интервенция извършиха кардиолозите в софийска болница
Заглавие
Рядка интервенция извършиха кардиолозите в софийска болница
Описание
Годишно у нас се регистрират 350-400 нови случая на първичен чернодробен рак.
Автор

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker