НовиниХранене и спорт

Червеното месо повишава риска от ракови заболявания

Заменете го с боб, грах, пилешко, ядки и риба и ще се чувствате по-добре

30% от всички ракови заболявания в Европа и САЩ са вследствие на хранителните навици на хората.
30% от всички ракови заболявания в Европа и САЩ са вследствие на хранителните навици на хората.

През последните години различни проучвания сочат, че около 30% от всички ракови заболявания в Европа и САЩ са вследствие на хранителните навици на хората.
Около 1\3 от туморите се развиват в резултат на нерационално хранене, а още повече са онкологичните заболявания, причинени от комбинацията между неправилно хранене и други канцерогенни фактори като вируси или лъчи.
Доказано е, че най-рисковите храни са червените меса, горещите храни, алкохолните напитки, готварската сол. Още по-опасно се оказва и печенето на пряк огън на храните или различните видове добавки в тях като нитрити или пестициди, които увеличават риска от развитие на рак.
Червените меса – свинско, овнешко и телешко, често присъстват на трапезата на българина. Според учените, протеините в червеното месо ускоряват деленето на клетките и растежа на туморите. „Черният дроб и бъбреците, които са органите за детоксикация, заедно с дебелото черво, не могат да се справят. Тогава се получава стрес, имунитетът започва да спада, в много случаи се откриват онкозаболявания“, казват специалистите в тази област. Ако червеното месо бъде заменено с боб, грах, леща, пилешко, ядки и риба, рискът ще намалее, твърдят учени от Харвардския университет.
Тревожни са и данните, че младите жени, които ядат много червено месо, са два пъти по-застрашени от рак на гърдата, отколкото тези, които не консумират трите вида. Проведените изследвания, са именно при жени с рак на гърдата. Не само рак на гърдата, но и на дебелото черво. При едно нерационално хранене с много месо, с много концентрирани белтъчини, може да се стигне до много тежки проблеми, които, за съжаление, се откриват доста късно. Химикали като нитратите в обработените меса вече са класифицирани като възможни канцерогени, смятат още запознатите. Препоръката на здравните власти е хората, които ядат дневно над 90 гр. червено и обработено месо, да намалят количеството до 70 гр.
Докторите пък съветват да се спазва така наречената балансирана диета – с прием на месо, но и на много зеленчуци и плодове. Това е лесна задача, особено през летния сезон.
Все пак рискът е малък, това подчертават експертите. По-важна е цялостната диета и състояние на организма, за да се намали опасността. Най-важните фактори за превенция остават теглото и физическата активност, както и редуцираната консумация на алкохол. Но защитата не може да бъде пълна – най-уязвими са жените в напреднала възраст и с наследствена обремененост, разясняват учените.

Общо
Червеното месо повишава риска от ракови заболявания
Заглавие
Червеното месо повишава риска от ракови заболявания
Описание
Заменете го с боб, грах, пилешко, ядки и риба и ще се чувствате по-добре.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker