Новини

Правим регистър на самоубийците

Национална програма ще се опита да намали фаталните посегателства с 10 %

хапчета  Регистър на самоубийствата и опитите за това ще бъде създаден у нас. Вписването в него ще е задължително. Това предвижда Национална програма за превенция на самоубийствата в България от 2013 до 2018 година, приета от правителството на 28 август. Нейната цел е да ограничи фаталните посегателства с 10 процента и да предотврати следващи опити за самоубийство.
Една четвърт от хората, които правели опит да отнемат живота си, успявали. Българите най-често използвали медикаменти, но през последните години при мъжете зачестило изполването на огнестрелно оръжие. Затова програмата предвижда специални мерки за военните и полицаите. Министерствата на отбраната и на вътрешните работи ще имат правото на достъп до регистъра и в него ще вписват данните за самоубийствата и опитите.
В програмата са разписани нови праивила за изписване и продажба на лекарства, с които обикновено хората опитват да се тровят. Идеята е да се затегне режимът и достъпът до опасните медикаменти.
По-строг става редът и за изписване от болницата на самоубийците. Сега те лесно могат да се самоизпишат чрез т.нар. информирано съгласие. За да се предотврати нов опит за прекратяване на живота, медиците ще са длъжни да ги пренасочват към програми за рехабилитация. На алкохолиците, които са една от рисковите групи, ще се предлага лечение и евентуално настаняване в специално звено за грижи.
Телефон на доверието, интернет портал и форуми за професионална помощ и споделяне са другите мерки за превенция на самоубийствата.
Ще се провеждат още кампании за обучение на населението – ученици, военни, служители на МВР, социални работници, НПО, джипита и лекари специалисти. Те ще учат как да разпознават ранните фази на психичните заболявания.

Адриана Йорданова

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker