Новини

Забележително подводно археологическо проучване стартира в Черно море

Съвместният проект ще събере на борда на изследователския кораб учени от всички авторитетни научни организации

Забележително подводно археологическо изследване стартира в Черно море.
Забележително подводно археологическо проучване стартира в Черно море.

Вчера стартира проектът по подводна археология в Черно море (Black Sea M.A.P) – един от най-големите интердисциплинарни морски археологически проекти, предприемани някога. Това е първото голямо проучване на Черно море и първият път, когато българската акватория се изследва в толкова голям мащаб с цел да се картира подводното културно наследство на България и да се опише праисторическото и историческото антропологическо въздействие върху околната среда в региона.
Експедицията стартира своята работа на терен на 12 септември 2015 г. Операциите в морето ще продължат 30 дни. След това данните ще се анализират и интерпретират и ще бъдат представени на българското правителство през пролетта на 2016 г.
Черно море се определя като една от най-добрите подводни лаборатории в света заради своите аноксични води, в които артефактите се запазват по-добре, отколкото в която и да е друга морска среда. Районът като цяло е от основно значение за историята на човешкото развитие и за разселването на праисторическите хора от Ранния палеолит насам. Целта на проекта е да се проучи подробно българската акватория на Черно море и да се хвърли светлина върху периода от ранната праистория до късното пост-средновековие и/или да се намерят потънали кораби с историческо значение от по-нови времена. Проектът има и потенциал да отговори на едни от най-големите въпроси в археологията: как и кога Черно море се свързва със Средиземно море и световните океани, съответно, и как това е повлияло върху развитието на крайбрежните популации. Тригодишният проект, който се финансира от Фондация „Експедиции и образование“ (Expedition and Education Foundation), която заедно с Центъра за морска археология към Университета на Саутхамптън (Великобритания) и Центъра за подводна археология и Националния археологически институт с музей при БАН (България), Университета на Кънектикът, (САЩ), Научноизследователския институт за морска археология към Университета Södertörn (Швеция) и Гръцкия център по морски изследвания, ще работят съвместно, провеждайки интердисциплинарните проучвания.
Професор Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт с музей при БАН и директор на изследването, коментира: „Ние сме развълнувани не само от перспективата какви данни могат да бъдат събрани в този задълбочен, тригодишен проект, но също така очакваме с голямо нетърпение да работим заедно с нашите научни партньори от Университета на Саутхамптън и от другите международни институти. Работата в сътрудничество предоставя безпрецедентна възможност да се приложат иновативни археологически изследователски технологии, които ще бъдат много полезни за българската подводна археология. Проектът ще обогати познанията ни за историята на региона на Черно море и ще ни помогне да разберем как е реагирала човешката цивилизация на измененията на климата.“
Съвместният проект ще събере на борда на изследователския кораб учени от всички авторитетни научни организации, които ще работят заедно за провеждане на проучването.
Международният научен екип, ръководен от професор Джон Адамс от Центъра за морска археология към Университета в Саутхамптън, е избрал оптимална площ от над 1000 кв.км от българското морско дъно за научни изследвания, които ще се осъществяват от борда на два плавателни съда – един за плитки и един – за дълбоки води. През първата година на проекта основният акцент ще бъде върху геофизиката, за да се картира районът. През втората година се предвижда разширяване на дейността – взимане на проби от дъното и по-детайлно анализиране на данните, получени през първата година. През третата година екипът ще се задълбочи още повече и ще проведе още по-детайлно проучване на избрани места, използвайки най-модерна техника, включително ROV, AUV и пилотирани подводници. Проектът ще се осъществява в пълно съответствие с Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на подводното културно наследство (2001 г.) и в съответствие със статута на България като един от първите поддръжници, подписали конвенцията. Проектът има за цел да илюстрира най-добрите международни практики в отговор на различните заплахи за Подводното културно наследство, които са преобладаващи в други части на света. От името на българското правителство проектът е одобрен от Министерството на културата, като са издадени разрешителни за всички дейности.
За новаторския научен проект на професор Джон Адамс и неговия екип ще бъде направен голям документален филм. Екип от водещи документалисти ще следи неотлъчно развитието на проекта през трите години на експедицията.
Дейвид Белтън и Анди Байът, изпълнителни продуценти на Black Sea Films, сформират екип от водещи творци, създатели на печелилите многобройни награди филми „Синята планета“ и „Планета Земя“ на Би Би Си, „Бог в Америка“ на PBS, „Експедиции“ на Channel Four; „Застреляй кучетата“, „Дълбокото синьо“, „10 милиарда“ на Theatrical Features и 3D филма „Ураган“.
Имайки сериозен опит в подводната документалистика, кино екипът заедно с научния екип на Адамс, ще разработят по поръчка дълбоководна техника, която ще пренесе научните тайни от дълбините на Черно море до екрана на зрителите по цял свят. Екипът ще се погрижи документирането на това изключително научно международно сътрудничество да вдъхнови зрителите от всички възрасти и националности и да остане като наследство от експедицията много години напред.

Общо
Забележително подводно археологическо изследване стартира в Черно море
Заглавие
Забележително подводно археологическо изследване стартира в Черно море
Описание
Съвместният проект ще събере на борда на изследователския кораб учени от всички авторитетни научни организации.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker