Новини

Русенски лекар е рекордьор в изкачването на медицинския Олимп

Д-р Евгениев: Инвестирал съм в обучението си десетки хиляди лични средства това е мой избор

Д-р Евгениев със съпругата си Румелия

Русенският белодробен лекар д-р Николай Евгениев е единственият български медик взел сертификат по сомнология. Световното дружество по медицина на съня със седалище Ванкувър, Канада, удостои  с документа българина за перфектното му представяне на тежък тричасов изпит, състоял се на 20 септември, т.г. Нещо повече, д-р Евгениев е единственият представител на своята раса, прескочил високата летва, каквато е Световното дружество по медицина на съня. Досега, такъв сертификат то е присъждало на китайски и индийски медици.

Д-р Николай Евгениев е на 35 години, но вече е изкачил няколко медицински олимпа. През последните четири години той е взел Европейска диплома по белодробни болести, специалност по белодробни болести , защитил  е докторат по медицинска онкология, завъръшил е здравен мениджмънт, а сега  очаква и сертификата си по сомнология.  Респектиращото е, че всички сертификати и дипломи,  са взети по време на редовната му лекарска практика като фтизиатър –ординатор в първо отделение на русенската белодробна болница. През част от този период, д-р Евгениев е бил и преподавател във факултета Здравни грижи на Русенския университет, успял е да срещне жената на живота си, да създадат семейство и две деца.

д-р Евгениев

След толкова спечелени битки, д-р Евгениев не изглежда уморен и с излишно самочувствие. Разговаря естествено, приятелски и с усмивка, която не слиза от лицето му. Постигнал е всичко сам, сам е избрал учене до дупка, сам е финансирал квалификациите си и е убеден, че така е правилно. Признава, че вземането на сертификатите и дипломите му е коствало „десетки хиляди лева“, но такъв е бил личният му избор. На въпроса защо  повечето млади лекари у нас не инвестират в квалификацията си, д-р Евгениев отговаря кратко: нямат желание за усъвършенстване, работят единствено за оцеляване“.

Въпреки констатацията си, той добронамерено съветва колегите връстници да не спират да се развиват професионално и да търсят повече от това, което са постигнали. Категоричен е, че няма излишна квалификация и човек не знае какви възможности за развитие ще му поднесе животът.   

След успеха във Ванкуър този септември, д-р Евгениев продължава да работи в отделението и да се занимава с проблемите на дишането по време на сън. Приканва всеки, който има нарушения в съня, т.е. страда от сънна апнея, да дойде при него в стационара на безплатна консултация. Направление не е нужно, просто трябва да го намери в Пневмологичното отделение на първия етаж.  Заболяването засяга близо 4 до 6 процента от българите, което буди тревога.

Иначе в личен план, д-р Евгениев не е спрял да планира бъдещето си. Сега мечтае да изкара обучителен курс в някой западен университет.  Освен това, планира да защити докторска дисертация по медицинска онкология и си е дал срок до 2022-а година. Има подкрепата на семейството си – на жена си, Румелия, която е плътно до него, както и на децата, Пресиян и Виктория, вече,  съответно, на 4 и на 1 години.

Валя Караджова  

Общо
Русенски лекар е рекордьор в изкачването на медицинския Олимп
Заглавие
Русенски лекар е рекордьор в изкачването на медицинския Олимп
Описание
Русенският белодробен лекар д-р Николай Евгениев е единственият български медик взел сертификат по сомнология.
Автор
Публикувано от
Здраведае
Лого

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker