Новини

Спортът и развитието на детето

Началото на учебната година е идеално време вашият малчуган да започне да спортува

Насочете детето към този, който отговаря на неговите интереси и възможности.
Отдавна е ясно, че само часовете по физическо възпитание съвсем не са достатъчни, така е добре да помислите да насочите детето си към някакъв спорт.

На прага е новата учебна година и е добре да се замислим не само как и какво ще учат децата ни, но и за тяхната двигателна активност. Отдавна е ясно, че само часовете по физическо възпитание съвсем не са достатъчни, така е добре да помислите да насочите детето си към някакъв спорт.

Спортуването допринася не само за физическа кондиция, но и за изграждане на ред качества, които са важни за пълноценното развитие на личността. Вероятно се задавате въпроса на каква възраст е добре малчуганите да започнат да спортуват?
Според специалистите това е най-добре да се случи още в ранна възраст. Първите упражнения сте правили с децата си, още докато са бебета. До 3-годишна възраст е добре на детето да се показват простички упражнения. В тази ранна възраст то не трябва да се ограничава да тича, да кара колело и да играе с топка или да се занимава с други динамични игри. Така с течение на времето то ще се научи да обича движението, което е предпоставка спортът да се превърне за него в начин на живот. Особено ако и следващите години от развитието си детето продължи да се занимава със спорт.
Предучилищната възраст е подходяща за обособени спортни игри, които да му доставят удоволствие и така да изградят емоционална връзка с движението. Момичетата може да се занимават с танци и художествена гимнастика, а момчетата с футбол, тенис, айкидо или друг подходящ спорт. Всяко дете може да се занимава с универсалните спортове.
Насочете детето към този, който отговаря на неговите интереси и възможности. Не търсете престиж, преследване на рекорди и други амбиции, нека детето спортува това, което му идва отвътре. Само така то ще продължава да го прави.


В тази възраст децата обикновено са непостоянни, така че не се притеснявайте, ако днес то има желание да спортува едно, а след време друго. Опитвайки различни занимания, постепенно то ще намери най-подходящия за своя натюрел спорт.
Важното при спортните занимания то е детото да формира двигателни навици, правилно отношение към своето здраве и да развие качества от психологическо, морално и социално естество. По-буйните деца например могат да се научат на самоконтрол, по-срамежливите да добият повече увереност, а по-затворените да станат по-контактни. При евентуална загуба в спортна проява, детето е разочаровано и тъжно, но с правилната помощ на спортния педагог тази емоция се овладява и по този начин се получава емоционално израстване. Положителната емоция от победата буквално дава криле на децата, кара ги да се чувстват уверени и щастливи.
Изключително важен за формиране на правилно отношение към двигателната активност е примерът на родителите. Затова излизайте семейно сред природата и играйте на различни спортни игри – топка, фризби, федербал, гоненица, а през зимата карайте ски, кънки, шейна. Изпитайте заедно удоволствието от движението. Не му забранявайте разходки с приятели. Достатъчно е да се погрижите за безопасността и отговорното отношение на детето. По този начин то ще стане самостоятелно и отговорно.
Ако досега детето ви не е спортувало, началото на учебната година е идеалното време да го завадете при специалист, който да тества потенциала му и да го насочи към подходящия за него спорт. Ако самото дете прояви интерес към определен спорт, не налагайте своята воля, а го оставате да се пробва в него.
За енергичните и буйни деца е добре да внимавате спортните занимания да не са за сметка на ученето. Внимателно трябва да се подхожда и към затворените и мудни деца. Те не трябва да се насилват да спортуват, защото така ще постигнете обратния ефект. Най-добре е да се посъветвате със специалист как да подходите, да проявите търпение и в началото да потърсите динамични, но вълнуващи занимания, които да ги впечатлят.
Когато става дума за спорт, трябва да помните, че освен всичко друго, той оказва много благоприятно въздействие и върху интелектуалното развитие на детето. Мащабно шведско изследване, обхванало 1,2 млн. души, е установило, че младежи, които в добра физическа форма имат висок коефициент на интелигентност. Учените установили, че има пряка връзка между състоянието на сърдечно- съдовата система и умствените способности. Върху интелекта влияе и средата, както и самодисциплината, която спортуващите обикновено развиват.

Общо
Спортът и развитието на детето
Заглавие
Спортът и развитието на детето
Описание
Началото на учебната година е идеално време вашият малчуган да започне да спортува.
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker