Новини

Срок на годност: Колко време?

Каква е тази миризма ?? Отваряш кофичката с кисело мляко и едва си поемаш дъх. Знаете ли, че единствените артикули, които федералния закон за етикетиране на срокове на годност изисква са бебешките формули и конкретни видове бебешки храни?? Живеем в свят на удължен срок на годност поради преработения характер на това, което ядем сега. Концепцията зад датата на изтичане на срока на етикетиране съвпада с израза „Продължете на свой риск“. Срокът на годност е препоръчителният последен ден, който трябва да се изяде или използва за консумация дадена храна.

Съществуват редица фрази, когато става дума за срока на годност на различните продукти. „Най-добро, ако се използва до или преди датата“, се отнася до качеството, а не за безопасността. Храната може да няма вкус или същото качество, ако не се яде преди препоръчаната дата. „Гарантирано прясно“ обикновено се намира, когато става въпрос за хлебни изделия. Старият мъфин след като е изтекъл срокът на годност не е много вкусен. „Продай по дата“ е наистина за целите на магазините. Тази дата подсказва  кога трябва да бъде свален даден продукт от рафтовете. Артикулът все още е годен за консумация след датата, но няма да е със същото качество. Понякога магазините намаляват цените на тези артикули след като срокът на годност е изтекъл. Датата „Родена на“ обикновено се среща на етикетите на бирата, тъй като след 3 месеца бирата може да стане зелена. „Дата на опаковане“ се поставя на  консервирани стоки или опаковани артикули и се отнася до датата, в която храната е била действително опакована. Тези условия могат да бъдат трудни и тестът със помирисването не винаги е добър.

Има някои общоприложими правила, които трябва да следвате, когато става дума за срок на годност. Млякото е добро до една седмица след посочения срок на годност. Морските дарове и пилешкото месо трябва да бъдат сварени или поставени във фризера в рамките на един до два дни след закупуването. Говеждото и свинското месо трябва да се консумират или замразяват в рамките на три до пет дни. Консервираните продукти обикновено са добре до 5 години, но артикулите с висока киселинност като доматен сос е хубаво да се използват в рамките на около 2 години. Яйцата могат да издържат от 3 до 5 седмици след като са закупени. Продуктите не изтичат, след като са замразени.

Храната, която трябва да стои в хладилника, трябва да се съхранява под 5 градуса. Храната, която постовяме в хладилник, не трябва да се бъде извън него повече от 4 часа. Млякото се съхранява на 3 градуса, а рибата трябва да е на 0 градуса. Правилната употреба е важна. Тъй като популярността на купуването на едро се увеличи, по-малко ходения до магазина за пресни храни намаля. Винаги бъдете предпазливи и проверявайте датите. В края на краищата, яденето на сирене, което е хванало мухъл, очевидно е по-скоро научен експеримент отколкото възхитителен деликатес.

Превод

Общо
Срок на годност: Колко време?
Заглавие
Срок на годност: Колко време?
Описание
Срокът на годност е препоръчителният последен ден, който трябва да се изяде или използва за консумация дадена храна.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker