Новини

Щъркел беше спасен в Николово

Будни жители на селото сигнализирали за оплетената птица

Млад щъркел беше спасен в русенското село Николово.
Млад щъркел беше спасен в русенското село Николово.

Млад щъркел беше спасен в русенското село Николово. Благодарение на будни граждани, които сигнализирали на кмета Марийка Генова и на националния телефон 112. Жителите на селото забелязали, че в продължение на няколко дни, младият щъркел прави опити, но не може да излети от гнездото, което се намира на стълб по главната улица „Липник“ в Николово.
„Моите съграждани са установили, че кракът на щъркела е завързан и това му пречи да се освободи от гнездото и да полети. Обърнах се към орнитолога и уредник в отдел „Природа“ към Регионалния исторически музей Венцеслав Петков, който веднага се отзова на молбата ни за съдействие“, заяви Марийка Генова. Съдействие за спасяването на щъркела й оказали още служители на „Енерго Про“, както и кметът на Община Русе Пламен Стоилов, който разпореди на „Паркстрой“ да осигури вишка за спасяването на щъркела.
„Орнитологът успя да достигне с вишката до гнездото, птицата освободи крака си и отлетя. Почистихме гнездото, в което имаше следи от сезал. Вероятно, когато е търсил храна, щъркелът се е оплел в него“, разказа още за щастливата развръзка с щъркела Марийка Генова.
Жителите на Николово си спомнят, че щъркелите построили гнездо на този стълб преди повече от 40 години. „Всяка година с нетърпение очакваме предвестниците на пролетта отново да се заселят в Николово“, сподели още Марийка Генова.

Общо
Щъркел беше спасен в Николово
Заглавие
Щъркел беше спасен в Николово
Описание
Будни жители на селото сигнализирали за оплетената птица.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker