Новини

За връзката между нездравословната храна и депресията

Добавените захари са силно свързани с развитието на депресия

За връзката между нездравословната храна и депресията.
За връзката между нездравословната храна и депресията.

Според Световната здравна организация най-страшната от многобройните съвременни болести, с които се бори обществото днес е депресията. Оказва се, че това, което ядем, може да допринесе за развитието на това заболяване, е установило ново проучване, публикувано в американското списание по „Клинично хранене“.

Д-р Джеймс Гангуич, главен асистент в Колумбийския университет в катедрата по психиатрия, искал да разбере дали храни с по-висок гликемичен индекс (GI) – скала, в която съдържащите въглехидрати храни се подреждат според това колко повишават кръвната захар – са свързани с по-голям коефициент на депресия. „Когато бях дете, аз ядях бонбони като наркоман“, казва специалистът. „Забелязах, за себе си, че ако ям много захар, на следващия ден не съм в кондиция.“ Гангуич обяснява, че е спрял да яде още преди години добавена захар, но останал любопитен дали нездравословната храна може да накара хората да се почувстват депресирани.
Той и екип от изследователи разгледали данните от хранителни въпросници и скала, която измерва симптомите на депресивни разстройства при жени в менопауза в проучване на Health Initiative. Данните сочат, че от около 70 000 жени участнички, никоя от тях не страдала от депресия в началото на изследването, освен това са им били направени основни измервания, между 1994 г. и 1998 г., а след това отново след три години.
Диетите с по-висок гликемичния индекс, включително и тези, богати на рафинирани зърна и добавена захар, са били свързани с по-големи шансове за развитие на депресия, сочат данните на изследователите. Но някои аспекти от диетата образували защитни реакции срещу развитие на депресия, включително фибрите, пълнозърнестите храни, цели плодове, зеленчуци, лактозата, захар, която идва от млечни продукти и мляко, с нисък гликемичен индекс.
Добавените захари, но не и захарта като цяло или въглехидратите – са силно свързани с развитието на депресия.
Въпреки че авторите не могат да определят точен механизъм от това проучване, те отбелязват, че една от възможностите е свръхконсумацията на захар и рафинирано нишест, е рисков фактор за развитието на възпаление и сърдечно-съдови заболявания, а и двете са свързани с развитието на депресия. Този вид диета може да доведе и до инсулинова резистентност, която е свързана с когнитивни дефицити, подобни на тези при хора с тежка депресия.
Необходими са допълнителни изследвания, споделя Гангуич, защото все още не е известно дали резултатите ще се трансформират към по-широка група от хора, включително мъже и млади жени. Но дори и сега, такава диета може да е добре да се обсъди с хората, които страдат от депресия, обяснява специалистът по психиатрия, въпреки че това може да бъде трудно. “ И без това е трудно да се достигне до широката общественост и да им се обясни, че трябва да избегват тези видове храни, но още по-трудно е да се намери някой, който страда от депресия, и да го накарате да избегва такива храни или да се откаже напълно от тях,“ казва още той. „Вие не искате хората да се чувстват виновни, или … да кажат:“ Вашата диета е лоша и трябва да я смените, „ще ви е нужен по-мек подход, за да достигнете до тях.“ И все пак, Гангуич вярва, че усилието си струва. „Мисля, че е важно и мисля, че има голям ефект върху настроението и това как се чувства човек и нивото на енергия“, споделя още той. „Ако това е нещо, което хората могат да променят, те наистина ще се възползват от него.

Общо
За връзката между нездравословната храна и депресията
Заглавие
За връзката между нездравословната храна и депресията
Описание
Добавените захари са силно свързани с развитието на депресия.
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker