Новини

Първото „зелено“ летище е вече факт

Първото "зелено" летище е вече факт
Първото „зелено“ летище е вече факт

Пристигане на Галапагос. Островите, превърнали се в убежище за уникални растителни и животински видове. Тук природата е в пълно изобилие. А силата на слънцето и вятъра е толкова голяма, че няма нужда от изкопаеми горива. Двете природни сили успяват да произведат достатъчно енергия, за да работи нормално първото в света „зелено“ летище. Намира се на остров Балтра, място – където технологиите и природата съжителстват. Историята за това място разказва Биляна Бонева в предаването „Зелена светлина“ по БНТ.

“Имаше много предизвикателства от гледна точка на логистиката. Първо, заради сертифицирането като устойчива конструкция – много фактори трябваше да се вземат предвид. Не става въпрос само за дизайна, но и за материалите и начина на изграждане. И това беше един от трудните моменти. Бяха докарани цистерни с вода, защото нямаше как да бъде използвана вода от морето за строежа. Година и половина международен екип инспектори наблюдаваха всеки сантиметър от обекта. Но истината е, че съм много щастлив с това, което постигнахме”, разказва Езекил Баренчеа, президент но строителна компания.
Повод за радост наистина има. Летището на Галапагос успя да спечели американския сертификат за зелено строителство.
“Най-важното е, че това е устойчива сграда, обществена сграда, която може да осигурява баланс между технологиите и комфорта на пътниците, без да замърсява околната среда. Това е, което искаме да дадем на хората”, обяснява Хорхе Рокио, управител на летището.
Устойчивият модел на летището не се ограничава до зелената енергия, която то ползва. 80 процента от инфраструктурата е изградена от рециклирани материали. Взети са от старото летище на архипелага. Питейната вода се осигурява от завод за обезсоляване на морската вода на Балтра.
“Вълнуващо е, че има подобно летище точно тук, на Галапагос. Само по себе си това е уникално място, което заслужава да бъде защитено и поддържано. Като учител по биология най-голямата ми цел, най-важното за мен е да науча учениците да защитават и пазят природата”, казва Кери Билодо, туристка.
“Зеленото летище” е възможност да бъде ограничен човешкия отпечатък върху природата на Галапагос. През последните години островите са все по-предпочитана туристическа дестинация. Едва ли си струва този интерес да бъде ограничаван. Начинът да се предпази местната природа е свързан по-скоро с практики за отговорно отношение към околната среда и използване на новите технологии и знания за опазване на райски кътчета като това, разказва още репортерът Биляна Бонева в предаването „Зелена светлина“.

Източник: https://bnt.bg/predavanyia/zelena-svetlina/pa-rvoto-zeleno-letishte-v-sveta

Общо
Първото "зелено" летище е вече факт
Заглавие
Първото "зелено" летище е вече факт
Описание
Двете природни сили успяват да произведат достатъчно енергия, за да работи нормално първото в света "зелено" летище.
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker