Деца и родителиНовини

Най-често срещаните очни болести при децата

Астигматизъм и хиперметропия са едни от най-разпространените болести

Често срещани очни болести при децата.
Често срещани очни болести при децата.

Деца се раждат с болни очи, но също така могат да се разболеят непосредствено сред раждането, или в първите месеци от живота им, или много по-късно, в зряла възраст. Ето защо е добре да разгледаме най-разпространените очни болести при децата:
„Мързеливо око“ (амблиопия)
Това е болест, която се появява при 2-3 % от децата. Амблиопия се наблюдава, когато има разлика в качеството на изображенията, възприети от всяко око поотделно. Детският мозък селектира по-ясното от двете изображения и пренебрегва замъгленото, като при този процес се нарушава обемното и триизмерното възприятие на обектите и се стимулира развитието на по-добре виждащото око за сметка на това с неясно зрение. Причините за възникване на това заболяване са две. Може да се дължат на някакви наследствени проблеми или пък са предизвикани от други заболявания на очите (например късогледство, астигматизъм, далекогледство).
„Мързеливото око” не може да бъде разпознато лесно от родителите на болното дете, защото малките палавници движат очите си нормално, следят предметите и не дава признаци за проблеми със зрението. Дете с нормално виждане без проблеми се научава да използва и двете си очи заедно (бинокулярно виждане), като образите от лявото и дясното око се комбинират в една обща картина в мозъка. Благодарение на бинокулярното виждане детето може да определи на какво разстояние се намират околните предмети и да ги възприеме в техния обем. При страдащите от амблиопия това възприятие е силно затруднено.
Страбизъм (кривогледство)

Късогледството е друго заболяване, което се среща при 4 % от бебетата.
Късогледството е друго заболяване, което се среща при 4 % от бебетата.

При кривогледството очите са кръстосани или обърнати навън. От 2 до 4 % от децата страдат от този вид заболяване. Трябва младите родители да са наясно, че при бебетата до 3-4 месечна възраст съществуват некоординирани очни движения (т. н. физиологично кривене). След тази възраст обаче е нормално те да започнат да фокусират малките предмети и очите се „изправят”. След 6-тия месец вече не съществува физиологично кривогледство. Важно е да споменем, че понякога зад едно кривогледство в ранна детска възраст може да се крие друго по-сериозно очно заболяване (например очен тумор). Три са видовете страбизъм:
Езотропия – в този случай едното око се отклонява навътре, и зрителните оси на двете очи се пресичат.
Екзотропия – тук едното око се отклонява навън. Насочване нагоре или надолу на едното око (вертикално отклонение).
Запушени слъзни канали – слъзният канал се отваря в носа, където има една много тънка мембрана. Възможно е тя да предизвика проблеми като сълзене на очите и отделяне на секрет от носа, когато се притисне леко в основата откъм вътрешната страна на окото. Това се дължи на факта, че при наличието на мембраната слъзната торбичка остава пълна – предпоставка за развиване на инфекция, най-често стафилококова.
Късогледството е друго заболяване, което се среща при 4 % от бебетата. При него светлинните лъчи се събират пред ретината и детето не вижда добре на далече. Пречупвателната сила на окото е относително по-голяма, а фокусното разстояние е по-малко, отколкото дължината на очната ябълка. Според степените си миопията бива слаба /под 3 диоптъра/, средна /между 3-6 диоптъра/ и силна /над 6 диоптъра/. Родителите трябва да знаят, че най-често късогледството се появява в училищна възраст. Предпоставки за появата му са наследствени фактори, прекарани заболявания (морбили, ангини, глисти) и др.
Далекогледство (хиперметропия) се среща при 20 % от бебетата. При него очната ябълка е по-къса и образът се получава зад ретината. В резултат на това детето вижда по-добре надалеч, отколкото наблизо.
Астигматизъм
От това очно заболяване са засегнати около 10 % от децата. Това е и най-често срещаният зрителен проблем. При него се получава неясен, разкривен образ, поради липса на фокусиране на образите върху ретината. Обикновено това се дължи на факта, че лещата на окото не е с правилна форма и пречупва светлинните лъчи по-силно в една плоскост, отколкото в друга. Понякога астигматизмът може да е съпроводен с късогледство или далекогледство.

Общо
Най-често срещаните очни болести при децата
Заглавие
Най-често срещаните очни болести при децата
Описание
Астигматизъм и хиперметропия са едни от най-разпространените болести.
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker