Деца и родителиНовини

„ ТийнЩайн “ с нов тренинг в Русе

Психоложката Милена Ненкова: Помагаме на младите да открият себе си, да станат успешни хора

На 1 март, петък, тя представи курса си пред пълна зала млади хора от 13 до 20 години в хотел „Бистра и Галина“.
За втори път русенските младежи ще имат възможност да посетят семинара „ТийнЩайн“ и да се срещнат със себе си, да застанат очи в очи със страховете си и да зададат въпросите, които ги вълнуват.

За втори път русенските младежи ще имат възможност да посетят семинара „ТийнЩайн“ и да се срещнат със себе си, да застанат очи в очи със страховете си и да зададат въпросите, които ги вълнуват. Тренингът за тийнейджъри ще се проведе в Русе от 21 до 24 март. Той ще се води от психоложката Милена Ненкова.
На 1 март, петък, тя представи курса си пред пълна зала млади хора от 13 до 20 години в хотел „Бистра и Галина“. Идеята бе не да им изнесе лекция, а да ги потопи в разчупената игрова атмосфера на своите тренинги. Затова и започна с няколко провокативни упражнения. Като начало всеки трябваше да се запознае с трима непознати от залата. Едни го направиха бързо, без сянка на притеснение. Други се поколебаха и се заоглеждаха дали някой друг няма да пристъпи първи към тях. Имаше и такива, които останала напълно пасивни и като вкаменени. Какво се крие под тези три типа поведение, какво определя едни да са много отворени, други по-предпазливи, а трети напълно затворени? Нямаше нужда от кой знае какви обяснения, защото тийнейджърите сами намериха отговора – увереност или неувереност. Но от какво зависи увереността на човека, какви преживявания още в детството я формират, какво представлява зоната ни на комфорт и какво се случва, когато излезем от нея? На тези и още други въпроси младата аудитория и Милена Ненкова се опитаха да намерят отговор.
Това е долу-горе маниерът на работа в курсовете „ТийнЩайн“ – играем, забавляваме се, „гмуркаме се“ в дълбокото, учим се да споделяме, да наблюдаваме, да създаваме среда на доверие, обяснява психоложката пред „Здраве да е“. Милена отбелязва, че доверието не е еднопосочен процес, че в него участват всички страни. Разказва, че идеята на тренингите е да накара младите хора да излязат от клишетата, с които мислят за себе си и за света. Нейното верую е, че времето е най-ценният ресурс на човека и по време на тийнсрещите целта е да накара тийнеджърите да го осъзнаят. А също и да разберат, че тяхното настояще и бъдеще зависи от техните мисли и действия.
Тъй като тя работи и с възрастни, както и като семеен терапевт, в центъра на вниманието й са междуличностните отношения. Те са важни и за формирането на младите хора. Милена разказва, че докато в началото участието на младежите в тренингите зависело предимно от активността и желанието на родителите, все по-често ставало тъкмо обратното. Една от причините е, че тези, които вече са минали през тях и са осъзналите ползите, ставали доброволни емисари и водели свои приятели. Най-удовлетворителното за нея и екипа й от фондация „Същност“, които са организатори, било израстването на младежите. При някои само след един курс се наблюдавали положителни промени в поведението. Според Милена Ненкова в съвременния свят е от голямо значение тийнейджърите да се научат да вярват в себе си, да поемат отговорност и да формират навици, които им позволяват да постигат целите си. А тренингите „ТийнЩайн“ ги учат точно на това.

Общо
„ТийнЩайн“ с нов тренинг в Русе
Заглавие
„ТийнЩайн“ с нов тренинг в Русе
Описание
Психоложката Милена Ненкова: Помагаме на младите да открият себе си, да станат успешни хора.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker