НовиниХранене и спорт

Съвети за преборване на зависимостта към захарта

Съвети за пристрастяването към сладки вреди на здравето

Съвети за преборване на зависимостта към захарта.
Съвети за преборване на зависимостта към захарта.

Обичате ли да си слагате много захар в кафето? Или пък предпочитате пастички, торти или вафли, макар да знаете, че наричат захарта „белият убиец“. Известно е, че към нея можем да се пристрастим също както към други вещества, които предизвикват зависимост. При това магазините ни предлагат безброй сладки изкушения. Пристрастяването към захарта е нещо съвсем реално, а последствията могат да навредят на здравето ни.
Както много други неща, така и консумирането на захар има странични ефекти. Приемайки я, активираме т.нар. опиоидни рецептори в мозъка по много близък начин до наркотичните вещества и медицинските опиоиди. Когато тези рецептори в мозъка са стимулирани, те притъпяват болката, по същия начин както и аналгетиците. Не е тайна, че изменят и химията в мозъка. Приемането на захар стимулира бързото отделяне на инсулин от панкреаса. Благодарение на инсулина захарните молекули се предвижват от кръвта в клетките, където се използват за енергия. Когато непрестанно си похапваме сладки неща, ние обезчувствяваме клетките и те не успяват да усвоят захарта. Често панкреасът се претоварва и това значи, че се ограничава количеството отделян инсулин. Високото ниво на кръвна захар е деструктивно за кръвоносните съдове, нервите и жлезите и води до затлъстяване. С две думи – до влошено здравословно състояние. Всъщност приемането на захар само временно ни кара да се почувстваме добре и за да удължим тези периоди ние все по-често се обръщаме към захарните изделия, за да имаме повече приятни усещания.
За никого не е тайна и няма начин да не е изпитвал тези чувства при липсата на любимото сладко. Когато никъде вкъщи не се намира нито една паста, шоколад и какво ли още не, то типичната реакция, която изпитаме е симптом на отдръпване, обясняват специалистите. Изпитваме главоболие, депресия, тревожност, гняв, сънливост и мускулно-скелетни болки дори. Симптомите могат да бъдат и много тежки. Хората със силна зависимост от захарта обикновено имат чести прояви на глад за захар и лесно могат да прекалят с количеството, което консумират по време на тези изблици на ненаситност. Не са малко и тези, които опитват да се преборят с умората следобед с нещо сладко. Истината е, че захарта само в началото ни зарежда с енергия и подобрява умствената работа, но за наше огромно съжаление този ефект е краткотраен и след това бързо изпадаме в първоначалното си състояние на умора.
Има обаче начини, с които можем да се отървем от навика да консумираме много захар. За да избегнем симптомите на отдръпване, трябва постепенно да ограничим количеството консумирана захар всеки ден.
Едно от първите неща, които трябва да направим в такъв случай – като при всяка зависимост – е да си признаем, че имаме зависимост от захарта и че това е вредно за нашето здраве.
Можем да замести захарни изделия с плодове, което е по-здравословният вариант и може да задоволи поне отчасти желанието ни за сладки неща.
Друг вариант е заместването на захарта с изкуствени подсладители в чайове и кафета, което ще осигури сладост на нашата напитка, но няма да добави калории към диетата, а и сантиметри към талията ни. Един такъв добър продукт е стевията, която е натурален растителен подсладител, няколко пъти по-сладък от захарта, с много малко калории, не е киселинен и не причинява рязък скок в нивото на кръвната захар.

Можем да избегнем или облекчим симптомите на отдръпване като консумираме корен от валериана, лайка, пасифлора, жълт кантарион.
Можем да избегнем или облекчим симптомите на отдръпване като консумираме корен от валериана, лайка, пасифлора, жълт кантарион.

Специалистите съветват, че простите въглехидрати също могат да причинят пристъп на глад за захар, затова е почти задължително да избягваме хляба, печивата и картофения чипс. Дори и да нямат сладък вкус, в тях има въглехидрати.
Можем да избегнем или облекчим симптомите на отдръпване като консумираме корен от валериана, лайка, пасифлора, жълт кантарион. Те влияят релаксиращо на организма и облекчат симптомите на тревожност, нервност, нарушен сън и мрачно настроение. Интересно е, че тези билки могат да взаимодействат с някои медикаменти, които приемаме, или да предизвикат алергична реакция при някои чувствителни към съставките в тях хора. Затова винаги е най-добре консултацията с лекар преди приема им.
Не е лошо и човек да се захване с разсейващи дейности, които да отвлекат вниманието му от желанието за захар – масаж, козметик, вана с мехурчета, всяка дейност, която доставя удоволствие.
Да се освободим от неистовия си глад за сладко е труден процес, както и борбата с всяка друга зависимост. Да промени човек навиците си, понякога коства много усилия, но с времето и с повечко търпение можем да овладеем неконтролируемия си глад за сладко.

Общо
Съвети за преборване на зависимостта към захарта
Заглавие
Съвети за преборване на зависимостта към захарта
Описание
Пристрастяването към сладки вреди на нашето здраве
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker