Новини

Трактор с педали подпомага биоземеделието

Трактор с педали подпомага биоземеделието
Трактор с педали подпомага биоземеделието

Знаете ли какво е БициТрактор? Той си има ясно предназначение – за подпомагане и развитие на биопроизводството. Онова, което не търпи вредни газове от тежките машини и случайно изтекло масло между редовете. Само че биопроизводството изисква дълго и изморително пълзене между същите тези редове. Или пък окопаване и плевене на ръка, което напълно оправдава израза “кръст не ми остана”. Тук на помощ идва машината, събрала елементи от велосипед, трактор и дори части от платформата на плавателни съдове. Предложението ни е да заменим болките в кръста с полезно натоварване на бедрата и прасците, обяснява Жан-Пеир Конт, един от създателите на мултифункционалния трактор. За него ни разказва Милен Атанасов в рубриката на БНТ – „Зелена светлина, на фокус“.
“Това е полуколело-полутрактор. Предназначен е за дългите и уморителни дни за обработване на земята и растенията. Има педали и съответните предавки, задвижвани от полулегнало положение. Това осигурява удобна позиция, от която може да се следи и процесът на работа”, обяснява Жан-Пиер Конт, участник в проекта BiciTractor.
Тракторът с педали не е от вчера. Някои модели вече вършат работа – повече или по-малко успешно. БициТракторът, обаче, е претърпял редица подобрения по време на 5-седмичния период за съвместна работа на международни екипи. В резултат той покрива задоволително дейности като плитка оран, подрязване или плевене. Алтернативата за допълнителна електрическа мощност е възможна. Но тя се отнася за други, по-различни модели. Този разчита предимно на класическия велосипеден подход. И на механичното увеличаване на мощността при въртене.
“Има достатъчно предавки, които усилват приложената сила. Има и възможност за смяна на скоростите, като при велосипеда. Така скоростта се адаптира към терена и съответната задача, която се изпълнява. Управлението е ясно – посоката се сменя посредством кормилото. Сред основните елементи е поставката за различните приставки. Тя е квадратна; може да се вдига и сваля”, казва Жан-Пиер Конт, участник в проекта BiciTractor.
В зависимост от размера и нуждите на приставките за различни дейности. Онези, от които боли кръст. Или онези, които принуждават собствениците на градини почти да пълзят, за да откъснат плевелите. Колелцата за плевене и оставалите приставки могат да се регулират при окачване и да следват терена.
Разбира се, петте седмици за подобрения на мини трактора са едно добро начало. Машината трябва да се тества поне още година, за да се докаже напълно. Постигнатото от международния екип до момента, обаче, е значително. За пет седмици инженери, механици, дизайнери и земеделци успяха да подобрят машината, да й придадат допълнителна мощ и сигурност, а и да свалят производствената ѝ цена под 1500 евро.

Източник: https://bnt.bg/predavanyia/zelena-svetlina/zelena-svetlina-na-fokus-shto-e-to-bitsitraktor-i-kak-se-izpolzva-27-10-2015

Общо
Трактор с педали подпомага биоземеделието
Заглавие
Трактор с педали подпомага биоземеделието
Описание
Тук на помощ идва машината, събрала елементи от велосипед, трактор и дори части от платформата на плавателни съдове.
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker