Новини

Полезните за червата напитки са вино и кафе, но не и сода

Пушенето и инфарктите също могат да имат негативен ефект за червата.

Виното е полезно за червата.
Храни като плодове, зеленчуци, кафе, чай, вино, кисело мляко и мътеница могат да увеличат разнообразието на бактерии в червата на човека.

Храната, която ядем, и лекарствата, които приемаме, могат да променят бактериите в червата по начин, който помага или вреди на здравето ни, разкриват две нови проучвания.

Храни като плодове, зеленчуци, кафе, чай, вино, кисело мляко и мътеница могат да увеличат разнообразието на бактерии в червата на човека. И това разнообразие може да помогне, като държи болестите далеч, споделя д-р Джингиуан Фу, един от авторите на едно от проучванията. Смята се, че по-голямото разнообразие на бактерии е от полза, обяснява Фу. Тя е доцент по генетика в Университета в Гронинген в Холандия.
От друга страна, храни, съдържащи много прости въглехидрати, изглежда редуцират бактериалното разнообразие в червата, споделят Фу и колегите й в своето изследване. Сред тези „лоши“ храни са всички с високо съдържание на мазнини, пълномаслено мляко и подсладена със захар сода. В допълнение, лекарствата също въздействат върху състава на чревната флора. Антибиотици, хапчетата за диабет „Метформин“, антиацидите могат да намалят чревното бактериално разнообразие, обясняват изследователите. Пушенето и инфарктите също могат да имат негативен ефект, казват от екипа.
Червата на всеки един човек съдържат трилиони микроорганизми, които лекарите наричат „чревна микробиома“. Чревната микробиома играе съществена, но малко разбрана роля за здравето на хората, казва д-р Дейвид Джонсън, шеф на гастроентерологията в Медицинското училище в Норфолк в Източна Вирджиния и бивш президент на Американския колеж по гастроентерология. Тъй като в червата се намира най-голямата част от имунната система на организма, тези бактерии играят много драматична и важна роля при определянето на здравето и болестта, подчертава д-р Джонсън.
За да проучат ефекта на начина на живот на чревната микробиома, Фу и колегите й събират проби от изпражнения от повече от 1100 души, живеещи в Северна Холандия. Пробите били използвани за анализ на ДНК на бактериите и други организми, които живеят в червата. В допълнение към изпражненията, проучването събира информация за храненето на участниците, лекарствата, които използват и здравето им.
Във второто проучване, изследователи от проекта „Фламандска чревна флора“, извършили подобен анализ на проби от изпражнения, взети от 5000 доброволци в Белгия.
И двете проучвания заключават, че храненето има дълбок ефект върху разнообразието от бактерии в червата, въпреки, че Фу казва, че: „основните теории на тези хранителни фактори до голяма степен остават неизвестни.“
Джонсън добавя, че лекарствата могат да имат същия ефект, а антибиотиците всъщност убиват някои важни щамове на бактерии в червата. „Една доза антибиотик може да наруши функционирането на чревните бактерии за една година“, споделя той.
И двете групи изследователи подчертават, че техните проучвания само обясняват част от вариациите на бактериите – около 18% за изследването в Холандия, и около 7% за фламандското проучване.
Въпреки това, резултатите от двете групи се припокриват около 80 % от времето, което показва, че сме на прав път, заявяват изследователите. Белгийските учени изчислили, че над 40 000 човешки проби ще бъдат необходими, за да се обхване една по-пълна картина от разнообразието на бактерии в червата.
Джонсън отбелязва, че други изследвания показват, че лошият сън, затлъстяването, диабетът и употребата на изкуствени подсладители също може да се намеси в разнообразието на чревните бактерии. „Общото правило е една балансирана диета с високо съдържание на фибри и ниско съдържание на въглехидрати, за да има човек по- здрави черва като цяло“, казва той.
Според Фу, след като учените имат по-ясно разбиране за микробиомата на червата и въздействието й върху здравето, лекарите биха могли да бъдат в състояние да помогнат за предотвратяването или лечението на болести като влияят на бактериите в телата на хората. Персонализираната микробиома може да помогне при персонализираното хранене, медицината, стратификацията на риска от заболяване и лечението,“ казва тя.

Общо
Полезните за червата напитки са вино и кафе, но не и сода
Заглавие
Полезните за червата напитки са вино и кафе, но не и сода
Описание
Пушенето и инфарктите също могат да имат негативен ефект.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker