Новини

Великденски пости и храненето

Най-важното по време на постите е да сме със силна имунна система, тъй като времето е променливо и благоприятства за развитието на различни заболявания

40-дневните пости символизират времето, което Христос прекарва в пустинята в подготовка за саможертвата си.
Великденските пости вече започнаха. Както повечето хора знаят това не е просто диета, а начин за пречистване на тялото и духа.

Великденските пости вече започнаха. Както повечето хора знаят това не е просто диета, а начин за пречистване на тялото и духа. Ето защо е добре преди да пристъпят към този ритуал хората да се подготвят духовно.

Великденските пости започват частично на Месни заговезни. Една седмица по-късно, на Сирни заговезни, се заговява за последно с яйца, мляко и млечни продукти. И от понеделник започна същинското постене.
40-дневните пости символизират времето, което Христос прекарва в пустинята в подготовка за саможертвата си. Смята се, че когато човек се лишава от блажна храна, пречиства тялото и душата си. Постенето е лишаване от определен вид храна и напитки, но не и от важните за организма вещества.
Най-важното по време на този период е да сме със силна имунна система, тъй като времето е променливо и благоприятства за развитието и разпространението на различни простудни заболявания. Така че ако не се чувствате много в кондиция е най-добре да се консултирате с лекар колко време е безопасно да се пости, съветват специалистите.
И въпреки че се изключват много ястия, все пак има начин човек да си набави липсващите хранителни елементи. Диетолозите съветват да се консумира разнообразна храна, в която да има калций, желязо и белтъци.
През този период значително намаляват есенциалните аминокиселини, защото те липсват в растителната храна, която консумираме. Те са основен фактор за регенерирането на клетките. Нутриспециалистите предлагат да се комбинират бобови и зърнени храни в един прием. Противно на очакванията, според специалистите по хранене, не е фатално да се ядат заедно боб и хляб, леща и ориз, киноа и нахут.


Белият хляб трябва да бъде изключен от менюто ни, защото пълнозърнестия е по-полезен в този период и защото във външната обвивка се съдържа биоусвояемо желязо, което хората си набавят при консумацията на месо, риба и жълтъци. Киселите хлябове са за предпочитане, защото се подготвят без мая.
В този период никой не може да ви спре да ядете на воля зеленчуци и плодове. Те помагат за усвояването на важни микроелементи. Зеленчуковите супи са много подходящи по време на пости.
Хората са склонни да прекаляват със солта, когато им се наложи да изключат от менюто си сиренето, кашкавала и месото. Кореноплодните продукти са бедни на сол по природа и затова често се случват такива гафове, защото хората се опитват да си докарат ястието на вкус. Пресоляването обаче има страничен ефект, защото постещите са склонни да заддържат вода, изпитват дискомфорт и често се чувстват подпухнали. Диетолозите препоръчват да се консумират популярната хималайска сол или морска такава. В тях има минерали, които помагат за поддържането на оптимален баланс на течностите в организма.
Не е хубаво по време на постите да се прекалява и със сладкото. Продават се постни бисквити, вафли и бонбони, които стимулират апетита. Съветите на нутриционистите са винаги в малки количества и никога на гладно. Някои плодове могат да се похапват и печени с различни подправки.
Освен многото вода е хубаво да пием и чай – зелен или черен, съветват специалистите, защото помагат за изхвърлянето на токсините, които са се натрупали в тялото ни през зимните месеци.

Общо
Великденски пости и храненето
Заглавие
Великденски пости и храненето
Описание
Най-важното по време на постите е да сме със силна имунна система, тъй като времето е променливо и благоприятства за развитието на различни заболявания.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker