Новини

Отбелязваме Световния ден на здравето

Тази година фокусът е насочен към борбата със захарния диабет

Захарен диабет.
На 7 април се отбелязва Световния ден на здравето – рожден ден на Световната здравна организация.

На 7 април се отбелязва Световния ден на здравето – рожден ден на Световната здравна организация. Всяка година на този ден СЗО фокусира вниманието на международната общност върху различни здравни предизвикателства от световна значимост. Тази година фокусът е насочен към борбата със захарния диабет. Целта е да се повиши осведомеността относно нарастващия брой хора, живеещи с диабет по целия свят, както и към здравно-социалните последици от заболяването.
В МБАЛ-Русе от 1997г. работи Център за обучение на диабетици. Това е мястото, където лежащо болните от диабет във „Второ отделение по вътрешни болести, ендокринология и болести на обмяната“ в болницата могат да получат нужната информация и обучение по всички теми, свързани с живота с диабет. Отделението на МБАЛ-Русе разполага с 27 легла, като ежемесечно постъпват около 100 до 110 човека с декомпенсиран захарен диабет.
Най-често обученията се провеждат на малки групи от около 7 човека. Това става всеки ден в периода на престой на пациентите в отделението в продължение на половин час, след визитациите. Обучители в Центъра са д-р Марина Митева и д-р Мартина Колева, които разработват различни теми за обучение за млади и възрастни, придружени с нагледни постери, диапозитиви и филми. Консултациите могат да бъдат групови и индивидуални. На тях лекарите запознават диабетиците с основите на болестта и как да се справят с ежедневните проблеми, които тя предизвиква. Храненето е особено важна част от обучението, където пациентите биват запознавани с видове диети, съдържание на храните и нивото на кръвна захар, което трябва да поддържат. Инжектирането на инсулин е другата ключова част от обучението, тъй като това става неизменна част от живота на пациентите. Други въпроси, които се обсъждат, са свързани с поведение при нощен труд, пътувания, както и всички останали въпроси по темата, които интересуват болните от диабет.

Общо
Отбелязваме Световния ден на здравето
Заглавие
Отбелязваме Световния ден на здравето
Описание
Тази година фокусът е насочен към борбата със захарния диабет.
Автор

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker