Новини

Кога един родител трябва да заведе детето си на логопед?

В Логопедични центрове „Медика” може да бъде направена диагностика дори на деца на 3-4 годишна възраст

Кога еден родител трябва да заведе детето си на логопед?
Кога еден родител трябва да заведе детето си на логопед?

Готово ли е детето ви за училище? Има ли нещо, което ви притеснява в поведението му? Диагностика за готовността на детето да тръгне на училище извършват специалистите от Логопедични центрове „Медика”. До 10 септември, на родителите ще се предлагат преференциални цени за консултациите.
Какво трябва да знаят родителите, за да се обърнат към специалист? Ако вашият малчуган е до 3-годишна възраст и още не говори или говори „бебешки“. Това е моментът, в които е добре да се посъветвате с логопед. В предучилищна възраст също има признаци, по които може да разпознаете дали едно дете има нужда да бъде заведено на логопед. Ако детето не разпознава цветовете, посоките горе-долу, пред-зад. Не подрежда правилно думите в изречението, изпуска думи или не ги съгласува правилно. Когато не може да разкаже за случка или позната приказка като спазва последователността на събитията и само посочва с ръка. Ако не произнася правилно, пропуска или заменя звукове – с, з, ц, ш, ж, ч, р , л , к,г. Ако детето заеква. Това сподели пред „Здраве да е“ логопед Силвия Пасева.
Тя сподели още, че родителите трябва да наблюдават детето си дали иска да посещава училище, защото то усеща промените и има скрити страхове. Освен това в училището вече има и конкуренция. Езико-говорните нарушения са сред най-широко разпространените разстройства в детска възраст. Те дават силно отражение върху психичните процеси и върху процеса на комуникация и са свързани с появата по-късно на проблеми с ученето, както и на емоционални и поведенчески разстройства.
В начална училищна възраст е възможно детето да не се справят с овладяването на писането, четенето или смятането, въпреки че е достатъчно умно, понякога с прояви на хиперактивност с или без дефицит във вниманието. Обикновено родителите водят децата си след първи клас, но тогава детето ще има да наваксва доста материал. За това е най-добре това да се случва в началото, след като са преминали първите вълнения в училище.
За диагностика могат да бъдат записвани първокласници и деца в предучилищна възраст. Основната цел на кампанията е да се провери нивото на готовност на детето, а при открит проблем, то да бъде насочено за работа със специалист за коригиране или стимулиране на уменията където са констатирани дефицити.
„Важно е да се установи, дали детето е достигнало нивото на „училищна зрялост”. Това не се определя от това да научи цифрите и буквите. Има три основни компонента за психологическата готовност на децата – личностна готовност, изразяваща се в готовността на малчугана да приеме задълженията си на ученик, интелектуална – предполагаща наличието на определен запас от знания и способности и социално-психологическа – включваща качествата, благодарение на които бъдещите първокласници могат да общуват с техните връстници и учители”, коментират логопеди от „Медика“.
В Логопедични центрове „Медика” може да бъде направена диагностика дори на деца на 3-4 годишна възраст за тяхното комуникативно, езиково и графомоторно развитие. Целта е, да се открият децата с риск, за да могат да бъдат своевременно насочени към специални програми за превенция на нарушенията при писането и четенето в първи клас.

Общо
Кога еден родител трябва да заведе детето си на логопед?
Заглавие
Кога еден родител трябва да заведе детето си на логопед?
Описание
В Логопедични центрове „Медика” може да бъде направена диагностика дори на деца на 3-4 годишна възраст.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker