Деца и родителиНовини

Защо витамин F е необходим за кожата?

Витамин F е важен за кожата
Витамин F е важен за кожата

В интерес на истината е редно да отбележим, че витамин F не е витамин. Наречен е така, а всъщност e комбинация от полиненаситени мастни киселини. Включва линолова, линоленова и арахидонова киселина, които не могат да бъдат синтезирани. Но присъствието на най-малко една от тях, води до синтеза на други. Този витамин се отнася до групата на мастноразтворимите. Получил е името си от първата буква на думата мазнини от английски език – fat, което означава „мазнини“.

Витамин F е много важен за кожата. Неговата липса в човешкото тяло веднага показва лющене и зачервяване на кожата, запушване на мастните жлези, акне, и често екзема, дерматит, язви и други кожни заболявания. Кожата губи влага бързо, след което застарява и замира. Витамин F дава еластичността на кожата, поддържа баланса на мазнини, задържа влагата и участва в създаването на вътреклетъчните мембрани, нормализира кръвообращението и лимфния поток.

Липсата на витамина се среща дори при кърмачета
Липсата на витамина се среща дори при кърмачета

 

Често може да се види липсата на витамин F при кърмачета. Те са закърнели изостават с израстване от връстниците си, при тях се наблюдава нарастващо търсене на вода и намалено уриниране. Това обикновено е свързано с недостатъчен прием на този витамин с храна или не достатъчна абсорбация.

Съдържа се в най-висока степен в растителните масла: ленено семе, царевично, слънчогледово, соево масло, зехтин, кедър. От растителните храни – бадеми, авокадо, различни ядки. Съдържа се и в някои мастни видове риба. Този витамин може да се открие и при лекарствени растения, като например корен от репей, розово масло, гроздови семена. Много козметика се произвежда след добавянето му. И като цяло витамин F е в достатъчно количество за кожата, ако сте приели 20-30 грама растително масло дневно. Другият много важен витамин за кожата – това е витамин Е, на който много скоро ще обърнем специално внимание.

Превод от руски: Полина Иванова

Общо
Защо витамин F е необходим за кожата?
Заглавие
Защо витамин F е необходим за кожата?
Описание
Често може да се види липсата на витамин F при кърмачета
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker