Новини

Защо е важно да дишаме правилно

Според Петър Дънов дишането помага на мозъка да мисли, на сърцето да чувства и на стомаха да работи, както трябва

Дишането е свързано с всички физични и химични процеси в тялото.
Многобройни експерименти доказват, че правилното дишане влияе на кръвното налягане, метаболизма, производството на ензими и хормони, стимулира мозъчната кора.

Дишането е първото самостоятелно нещо, което детето прави, когато се появи на бял свят. Това е толкова естествен процес, че обикновено ние не го осъзнаваме. Факт е обаче, че чрез него човешкият организъм се освобождава от над 80 процента от токсините. Затова е толкова важно да дишаме правилно. Какво е правилно дишане и как можем да го постигнем ? На тези въпроси ще се опитаме да отговорим.

Дишането е свързано с всички физични и химични процеси в тялото. То влияе върху метаболизма на веществата и върху психиката. Чрез дихателни упражнения, съзнателност и концентрация можем да влияем на своя ум и на емоциите си. Не е случайно, че правилното дишане според йога е първата стъпка към просветлението. А ето какво казва за дишането Петър Дънов: „Чрез дишането вие можете да заставите мозъка си да мисли право, сърцето – да чувства право и стомахът – да работи нормално.” Според него неправилното дишане води до всички болести.
В днешно време медицината потвърждава значението, което още древните са придавали на дишането. Изследвания установяват, че при дълбоко дишане спада кортизолът. Ако това се прави редовно, нивото на стреса е перманентно ниско, което е благоприятно за организма. Многобройни експерименти доказват, че правилното дишане влияе на кръвното налягане, метаболизма, производството на ензими и хормони, стимулира мозъчната кора.
ПРОЦЕСЪТ НА ДИШАНЕ
Какво представлява този процес? При дишането чрез дифузия се извършва газообмен: от една страна се доставя кислород, а от друга се изхвърля въглероден двуокис, отпадъчен продукт от обменните процеси. Газовата обмяна се извършва в алвеолите и капилярната мрежа на двата дяла на белия дроб, като кислородът преминава в кръвта, а въглеродният двуокис от тъканите се изхвърля.


При вдишването се намалява налягането в гръдния кош, в резултат на което въздухът, който идва от зона на по-високо налягане, успява да се придвижи към белите дробове. Капацитетът на вдишване е най-висок, когато процесът се осъществява благодарение на диафрагмата и междуребрените мускули. Така целият бял дроб се вентилира добре. При усилено дишане и издишването, което по принцип е пасивно, се активизира под въздействие на респираторните мускули. По този начин дишаме дълбоко и ритмично.
Когато дишаме учестено, често се случва да ни се завие свят. Обикновено си обясняваме това с повишеното количество кислород, което навлиза в организма ни. Замайването обаче се дължи на алкалоза – повишаване на алкалността на кръвта в резултат на засилено изхвърляне на въглероден двуокис, което води до намаляванe на въглената киселина в кръвта. Затова е важно след интензивни тренировки, да успокоим дишането и да забавим ритъма му. Възрастният човек диша обикновено по 12-16 пъти в минута, докато малките деца много по-учестено от 25 до 30 пъти в минута.
ПРАВИЛНО ДИШАНЕ
Йога учителите съветват: да започнем да практикуваме дълбоко и равномерно дишане, без да се насилваме, осъзнато, умно и ефективно. За целта трябва да се научим да използваме корема и диафрагмата си, да избягваме плиткото дишане, което отнема енергия от тялото и разфокусира вниманието.
Значението на правилното дишане отдавна е признато от западните учени, те са доказали връзката му с физическото здраве. На изток са убедени, че дишането е фактор не само за физическо здраве, но и за неговото духовно здраве чрез увеличаване на умствената сила на човека, развитие на самоконтрол, проницателност, морал.
Йогите различават няколко вида дишане: горно, средно, долно дишане и пълно йогистко дишане. При горното дишане се използва обема само на горната част на гърдите и белите дробове, при което в тях прониква минимално количество въздух. При средното дишане диафрагмата е повдигната, а коремът – свит, ребрата се повдигат и гръдният кош частично се разширява. При долното дишане се изпълва само долната и средна част на белите дробове, целият им капацитет се използва само при пълното йогистко дишане.
Пълното йогистко дишане използва целия дихателен апарат: всяка част от белите дробове, всяка алвеола, всеки дихателен мускул. То включва три елемента – коремно, ребрено и ключично дишане. При него гръдният кош се разширява максимално, диафрагмата придърпва леко надолу долните ребра, докато други мускули ги поддържат на място, а междуребрените мускули ги изтласкват навън, като от това съчетано действие се получава максимално увеличаване на средната част на гръдната кухина. В същото време горните ребра са издигнати и притиснати към външността от междуребрените мускули, а това увеличава горната част на гръдния кош до нейната най-висока степен.

Редовните дихателни упражнения водят до спокойствие, интелектуално и емоционално равновесие.
Пълното йогистко дишане използва целия дихателен апарат: всяка част от белите дробове, всяка алвеола, всеки дихателен мускул.

КАК ДА ГО ПОСТИГНЕМ
За да се постигне този вид дишане, трябва да извършите следните последователни действия: да вдишате през носа, като се опитвате да напълните с въздух корема, при което диафрагмата се повдига нагоре, след което продължавате да поемате въздух, разширявайки ребрата, докато накрая все едно поемате въздуха с ключиците. По този начин първо се изпълва долната част на дробовете, после средната и накрая най-горната им част. След като задържите поетия въздух няколко секунди, трябва да го изпуснете, отново през носа по същия ред – корем, гърди, гърло.
Усвояването на това дишане изисква постоянство, но ефектът си заслужава. Предотвратява стреса, умората, помага за концентрация на ума, усилва циркулацията на кръвта, помага за изчистване на токсините, което води до добро хранене на тъканите. Редовните дихателни упражнения водят до спокойствие, интелектуално и емоционално равновесие.
В йога практиките се използват различни видове дишане, но дълбокото йогистко дишане е основно, тъй като тази дихателна техника позволява използването на целия капацитет на белите дробове.

Общо
Защо е важно да дишаме правилно
Заглавие
Защо е важно да дишаме правилно
Описание
Според Петър Дънов дишането помага на мозъка да мисли, на сърцето да чувства и на стомаха да работи, както трябва.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker