Хранене и спорт

Практикуването на тай-чи развива ума и тялото

Упражненията са идеални за хора с наднормено тегло

Практикуващи тай-чи.
Практикуващи тай-чи.

Древната китайска практика тай-чи е създадена да развива ума и тялото чрез серии от леки, плавни движения, които много приличат на танц. В други източници я опосват като подвижна медитация. Tай чи е комбинация от концентрацията на ума с леки, контролирани движения, за да фокусира съзнанието, предизвика тялото и да подобри потока на това, което китайците наричат “чи” – жизнената енергия, необходима за поддържане на здравето и за успокояване на съзнанието. Това е древен метод, който позволява на практикуващия го да са освободи от умората, да се свърже с висшето „аз” и управлява енергията Чи, която циркулира в тялото.
Смята се, че основател на тай-чи е китайският монах Чан Сан Фън, който е бил последовател на даоизма и млага в този метод принципите на това философско учение. То подобрява силата на организма, гъвкавостта на тялото, баланса и координацията. Различни проучвания също твърдят, че тай чи може да регулира дейността на сърцето и да намали високото кръвно налягане. Най-голямата полза от упражненията, обаче, е намаляването на нивото на стреса в организма.
Тай чи провокира както тялото, така и ума. Мнението на специалистите е, че е трудно да се определи коя от двете части на човешкото единство има по-голяма полза от учението. В началото обаче, ползите са предимно за тялото. Започвайки със заучаването на серии от движения, всичките в един и същи ред, на човек му се налага да внимава. Когато внимаваме, ние осъзнаваме. Практикувайки тай чи, настроението, емоционалното и физическото състояние започват да се подобряват едновременно. Тай чи е и начин за противопоставяне на повторяемостта на дейностите ни в ежедневието, където движенията на тялото са силно ограничени. Седейки, например, цял ден пред компютъра, ние не използваме потенциала и гъвкавостта на тялото, а това води до проблеми.

Различните фигури.
Различните фигури.

В процеса на остаряване е естествено и силата на тялото да намалява. Гъвкавостта и подвижността на ставите също спада. Балансът също много често бива пренебрегнат. Затова и рискът от падане и получаване на сериозни травми също се увеличава значително с годините. Тай чи включва упражнения за пренасяне на тежестта, а това подобрява баланса и силата на краката на възрастните.
Едно проучване от 2001 година на изследователския институт в Орегон, САЩ показва, че възрастни хора, които са се занимавали с тай чи два пъти седмично по един час са подобрили ходенето си, катеренето, накланянето, сядането, ставането, дори обличането, за разлика от наборите си, които не са практикували този вид упражнения.
Тай чи е с леко натоварване, и е добър избор за хората с наднормено тегло. Това е мнението и на различни специалисти. Чрез този вид упражнения се дава възможност за движения, въпреки килограмите. При редовна практика започва изгарянето на калории и свалянето на килограми. Тай чи дава възможност за осъзнаване нуждите на тялото. Помага за справянето с негативните емоции, които предизвиква натрапчивата нужда от храна, както и да за намаляване на тази нужда, тъй като заниманията помагат за осъзнаване на потребностите на организма в единство – като ум и тяло.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker