НовиниХранене и спорт

Бадминтонът укрепва очните мускули

Късогледството води до отлепване и дистрофия на ретината

Бадминтонът укрепва очните мускули.
Бадминтонът укрепва очните мускули.

В забързаното ни ежедневие днес не ни остава време да си починем като хората. Дългото стоене на едно място води до схващания, а взирането в монитора на компютъра изморява очите. Оказва се, че има начин, с който можем да се раздвижим и в същото време да имаме и здрави очи. Бадминтонът укрепва очните ни мускули и подпомага устойчивостта на зрението – особено при децата.
Децата, които тренират федербал не само ще укрепят очния си статус, но с тренировките могат да забавят процесът на разваляне на зрението вследствие на часовете, прекарани пред монитора – нормалното ежедневие на новото поколение.
Не е тайна, че това е голям проблем – днес вродените и придобити заболявания на очите при подрастващото поколение и учениците се увеличават постоянно. Не е никаква изненада това, че при 5% от първокласниците се наблюдава късогледство. Процентът достига плашещите 30 при абитуриентите – т.е., няколкократен скок само за 11 години.
Не трябва да подценяваме късогледството, защото то е сериозно заболяване, което не само оказва влияние на ежедневието на хората, но и може да доведе до пълна слепота. Хората, страдащи от късогледство, освен това развиват и много вторични усложнения като отлепване и дистрофия на ретината. Специалистите офталмолози препоръчват като профилактика срещу развиване на късогледство, особено при децата и младите хора с предразположение към заболяването, да спазват освен правилен режим на хранене, но и да тренират редовно бадминтон. Според изводите направени от различни изследвания този спорт елиминира много проблеми със зрението, тъй като изисква постоянно упражняване на мускулите, отговорни за фокусиране на погледа. При редовни тренировки тези мускули стават по-силни и издръжливи, както се намалява и сухотата на очите.
Специалистите са установили, че върху зрението ни благоприятен ефект имат и други спортове, в които се изисква човек да си съсредоточи вниманието върху това да следи топката и да се концентрира и върху играча – тенис, волейбол.
Ако нямате време да тренирате някъде професионално дори федербал в кварталната градинка или училищния двор един-два пъти седмично може да се окаже решаващо за доброто здраве на очите ни и тези на децата и да ги предпази от усложненията в по-късна възраст, когато следствията от новите технологии ще започнат да личат.

Авокадото ктимулира и подобрява зрението.
Авокадото стимулира и подобрява зрението.

Ето и още няколко съвета как да поддържаме очите си здрави и в добра форма. Първият и най-важен от тях е, това е да си измиваме очите всяка сутрин със студена вода. Не е хубаво да се прекалява с четенето – не се препоръчва повече от 2 часа да се четете. Почивките трябва да са периодични, очите ни имат нужда от отмора. Четенето на слабо осветени места също не е за препоръчване. Всяка жена трябва да внимава с гримовете и кремовете за очи, важно е да не попадне количество материал в очите, а в случай, че проникне – почистването и измиването с вода е задължително. За добро зрение е важно и приемането на течности – около литър – литър и половина на ден.
Сънят също е от значение за укрепването на очните мускули – най-малко 7 часа на денонощие. Посещението при очен лекар не трябва да е само при проблем, нужно е да се ходи на периодични профилактични прегледи.
Няколко полезни храни, които стимулират и подобряват зрението:
▪ моркови и картофи
▪ плодове и зеленчуци
▪ морска храна и пшеничен зародиrш
▪ крехко месо (без тлъстини)
▪ авокадо, зехтин и зърнено масло

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker