Новини

Дали терапевтичните солни стаи помагат?

Има все повече доказателства, че соленият въздух всъщност предлага определени ползи за здравето

Солта е неутрално вещество, но когато взаймодейства с влага, отделя отрицателни йони във въздуха.
Някои хора обаче възприемат идеята на съвсем друго ниво, като изграждат солни стаи в собствените си домове – изградени почти изцяло от хималайски солни тухли.

В продължение на много години преднамерено се говори за ползите от хималайската сол върху нашето здраве. Хималайски солни лампи и други продукти, направени от тази сол стават все по-популярни. Някои хора обаче възприемат идеята на съвсем друго ниво, като изграждат солни стаи в собствените си домове – изградени почти изцяло от хималайски солни тухли.

Идеята зад тази тенденция е на принципа „колкото повече, толкова по-добре“. Ако такива лампи изчистват въздуха и облекчават дишането, това означава, че повече сол във въздуха може да има още по-големи ползи за здравето. Хората харчат много пари, за да седят в солни пещери, за да лекуват респираторни заболявания или да намалят стреса. Солните стаи основно се стремят да дублират тези ефекти в дома, както за хора с дихателни проблеми, така и за такива, които просто искат място, където да се разсеят и помислят. Но дали терапията със солната стая работи? Има ли измерими ползи за здравето при изграждането на солна стая в дома?
Концепцията за терапията със сол не е нова.


Корените на съвременната халотерапия могат да бъдат проследени до солните мини на Вележка в Полша през 40-те години на 20-ти век, когато д-р Феликс Бокзовски за пръв път забелязва, че миньорите имат необичайно малко случаи на респираторни проблеми. Векове по-рано, католическите монаси често водели болните в солни пещери, за да дишат въздуха там. Както казва Еберхард Вормер в „Science Tribune“, лечебното използване на сол е било признато и от древните гърци, римляни и египтяни. Дори и днес, макар да не са официално обявени за медицинско лечение, лекарите често препоръчват морски въздух на пациенти с проблеми с дишането и / или безпокойство.
Солта е неутрално вещество, но когато взаймодейства с влага, отделя отрицателни йони във въздуха. Не само, че тези йони помагат да се елиминират замърсителите от въздуха, но други проучвания показват, че въздухът, йонизиран от солта, предлага няколко възможни ползи за здравето.
Има все повече доказателства, че соленият въздух всъщност предлага определени ползи за здравето, които някой може да не получи по друг начин.
Докато хималайските солни лампи могат да се използват за терапевтични цели, но и естетически приятни, те не предлагат същата концентрация на йони като солената пещера. Въпреки това, посещение до солна пещера може да ви дойде доста скъпо и в същото време е и неудобно. Като алтернатива, много хора създават свои „солни пещери“ в уюта на собствения си дом.
Експертът по такива пещери Ричард Ори казва, че седенето за един час в солна пещера или стая е еквивалентно на 2-3 дни на плажа. „Солните стени са значителни отрицателни йонни генератори“, казва той. „Солните стени обикновено са по-големи от която и да е солна лампа и по този начин осигуряват достатъчно излагане на лечебните свойства на отрицателните йони.“
С нарастващата ни зависимост към антибиотиците, и с нарастващото ни недоверие към големите фармацефтичните компании като цяло, е разбираемо, че много хора търсят натуропатични алтернативи. За някои идеята за терапия със солна стая може да изглежда като нещо прекалено далечно, но за тези, които са изпитали от първа ръка ползите от соления въздух, идеята не е чак толкова далечна.

Общо
Дали терапевтичните солни стаи помагат?
Заглавие
Дали терапевтичните солни стаи помагат?
Описание
Има все повече доказателства, че соленият въздух всъщност предлага определени ползи за здравето.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker