Новини

Все по-малко момичета се ваксинират срещу папилома вирус

Родителите се смущават, че се рекламира ваксината само на един производител

Ваксинация.
Все по-малко момичета се ваксинират срещу папилома вирус, въпреки програмата за профилактика на рака на шийката на матката.

Все по-малко момичета се ваксинират срещу папилома вирус, въпреки програмата за профилактика на рака на шийката на матката. 24 родителски срещи с девойки и техните родители, 6 от които извън град Русе, с присъствали общо 994 души, са провели експертите на Регионалната здравна инспекция в изпълнение на Националната програма за първична профилактика в Област Русе за 2015 г. Освен това са проведени работни срещи-дискусии с родителите на 12- и 13-годишни момичета и са подготвени информации за рака на маточната шийка за сайтовете на училищата в областта. Това обяви д-р Елка Юстиниянова, началник на отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ в инспекцията пред Регионалния координационен съвет за профилактика на това заболяване.
Според нея се наблюдава постепенно намаление на ваксинационния обхват през годините, През 2012 година са били използвани 991 дози, през за 2013 г. – 497, за 2014 г. – 424 дози (имунизации в други възрасти по код 80 – 10 души). През 2015 г. едва 248 момичета са били ваксинирани.
От РЗИ – Русе споделят, че родителите изразяват несъгласие с това, че Националната програма ползва рекламни материали само на една фирма, производител на ваксината. Въпреки това към момента нагласите на родителите спрямо проблема се запазват положителни, смятат специалистите.
Проведени са и редица работни срещи-дискусии с родителите на 12- и 13-годишни момичета. Подготвена е текстова информация за електронните страници на училищата от Русенска област на тема „Рак на маточната шийка“.

Общо
Все по-малко момичета се ваксинират срещу папилома вирус
Заглавие
Все по-малко момичета се ваксинират срещу папилома вирус
Описание
Родителите се смущават, че се рекламира ваксината само на един производител.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker