Новини

Как да направим детето си читател?

Интересът към книгата трябва да се формира още от най-ранна възраст

Специалистите смятат, че това може да стане още в бебешка възраст.
Днес е празник на българската писменост и култура, какъв по-подходящ от този ден да се запитаме как да създадем от детето си малък читател.

Днес е празник на българската писменост и култура, какъв по-подходящ от този ден да се запитаме как да създадем от детето си малък читател. Ако успеем в това начинание, психолозите са категорични, че това ще помогне за цялостното интелектуално развитие на детето.

Според последните проучвания формирането на интрес към книгата трябва да стане още в ранна детска възраст. Специалистите смятат, че това може да стане още в бебешка възраст. Тогава то възприема текста като част от общуването с вас. В случая са важни не толкова думите, колкото тонът ви, който го успокоява. Интонацията го кара да се заслуша.
Мелодията на речта
В тази най-ранна възраст особено полезно за малкото човече е мелодиката на прочетеното от вас. Кратките стихчета, песничиките, приказките се превръщат в знак за общуването между майката и детето. Многократно повтаряните думи и техният ритъм формират чувство за такт и усет за езика. Това, което майката чете, се свързва с приятни усещения. Психолозите съветват, когато четете на бебе и на малки деца да се стремите да включите повече техни сетива, като показвате картинки, изразявате собствената си радост, коментирате прочетеното.
Значението на илюстрациите
Книжките за малките трябва да са с красиви и ярки картинки. Те имат също толкова голяма значение като думите. С тяхна помощ се развива фантазията, това ще обогати историята. Релефните илюстрации са отлично средство да задържите вниманието им, да ги накарате да пипнат и да усетят картинката, те им създават чувство за реализъм.
Докосването на книгата
Докосването на книгата, възможността то да я държи в ръце е много важно за него. Срещата на детето с книгата е наистина нещо уникално и ако го наблюдавате отстрани, няма начин да не забележите неговото вълнение, когато успее да разгърне страниците й или когато успее да намери своята любима картинка.
Когато детето поотрасне, използвайте времето, когато то е най-склонно да седне до вас, за да му почетете. Това обикновено е времето преди сън.
Четете заедно всеки ден
В момента, в който загуби интерес, спрете. По-късно опитайте пак. Целта е да четете заедно всеки ден по 20 минути, може и с прекъсвания.
Задавайте въпроси
Питайте детето си за неща, които се виждат на картинката. Обърнете му внимание за различните форми на буквите, така ще се научи да ги разпознава и впоследствие да чете.
Неговите книги
Нека детето ви научи, че това са неговите книги и неговото време за четене. Нека само да избира кои книжки да чете, а впоследствие и кои да купувате. Окуражавайте го да държи книгата и да обръща страниците, докато четете заедно.
Следете думите
С пръст следете текста, докато четете. Спирайте и коментирайте познати и непознати думи.
Прочетете любимата му книжка за стотен път
Препрочитането на една и съща книга отново и отново помага на детето да разпознава повтарящите се думи. Също така то се запознава със структурата на историята.
Наизуст
Много често децата наизустяват любимите си истории. Нека ви ги разказва, докато разлиствате книгата заедно. По този начин ще асоциира изричаните думи с написания текст.
Ако спазвате тези правила и го правите осъзнато, времето, прекарано с книжката и детето, ще ви се отплати многократно. Със сигурност ще отгледате интелигентен и възпитан човек, гордост на мама и татко.

Общо
Как да направим детето си читател?
Заглавие
Как да направим детето си читател?
Описание
Интересът към книгата трябва да се формира още от най-ранна възраст.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker