Новини

Картофи: Видът има значение

Бeли, червени и сладки … те съставят семейството на картофите. Тези нишестени зеленчуци са основна част от нашата диета, но всеки се различава по вкус, размер и хранителни вещества. Картофите са икономични, могат да бъдат приготвени и използвани за толкова много различни видове храни и на практика могат да бъдат самите ястия, когато са натоварени, или допълват храненето. Пасирани, сотирани, нарязани, пържени картофи, в супа, в бурито, каквото се сетите. Купуваме ги и сме научили много рецепти за смесване и съчетаване с тях.

Ето и най – важното, което трябва да отбележим, че всички картофи са без мазнини:

1. Бял картоф: 155 калории, 3 грама протеин, 3 грама фибри и 36 грама въглехидрати

2. Червен картоф: 150 калории, 4 грама протеин, 3 грама фибри и 34 грама въглехидрати

3. Сладък картоф: 105 калории, 2 грама протеин, 4 грама фибри и 24 грама въглехидрати

И трите са чудесен източник на витамин С. Можем да получим до 1/3 от дневния общ прием, от който се нуждаем, от картофи. Сладките картофи обаче са категоричният победител, когато става въпрос за витамин А. Сладките картофи могат да ни дадат до 4 пъти по-голямо количество витамин А, от което се нуждаем. Белият картоф има нула грама витамин А. Нуждаем се от „А“ за нашия имунитет, растеж и развитие и зрението ни. Сладките картофи също са победител, когато става въпрос за съдържащи антиоксиданти. Сладките картофи също са победител, когато говорим и за фибрите. Въпреки че те могат да съдържат само 1 грам повече, когато повечето американци не получават адекватни количества фибри в диетата си, малко отива много. Сладките картофи също имат най-малко количество въглехидрати. Това се отразява на тяхната позиция върху гликемичния индекс (GI). Колкото по-висок е GI резултатът, толкова по-вероятно е храната да повиши нивата на кръвната захар. Това не е благоприятно за диабетици. Белите картофи се класират на 78, докато сладките са на 63. Въпреки това, белите и червените компенсират липсата на „А“, като съдържат повече желязо, калий и магнезий, отколкото сладките картофи.

Като цяло, картофите са с ниско съдържание на калории, нямат мазнини или холестерол, имат фибри и витамин С. Нито един етикет за хранене няма да разгради въглехидратния състав за вас от картофи. Картофите се усвояват бавно в нашата система. Харесваме ги, защото засищат поради сложния си въглехидратен състав. Разликата е, че сладките картофи няма да покачат кръвната Ви захар, както белите или червените картофи. Сладките картофи се усвояват по-бавно в нашата система и хранителните им вещества навлизат в кръвта ни с много по-ниска скорост, така че се чувстваме по-сити.

Склонни сме да прекаляваме, когато става въпрос за консумация на картофи. Трудно е да се спрете на ½ чаша картофено пюре или да имате печен картоф само с размера на вашата компютърна мишка. Особено когато става въпрос за пържени картофи, просто да имаш няколко е игра на ума. Победителят е сладкият картоф в сравнение с членовете на семейството му. Само не забравяйте да се заредите с масло, сирене, заквасена сметана без значение кой тип сте избрали. Опитайте храната си за това, което е, в сравнение с това, което подправките могат да прикрият. Що се отнася до картофите, изглежда, че колкото по-сладки са, толкова по-добре.

Превод

Общо
Картофи: Видът има значение
Заглавие
Картофи: Видът има значение
Описание
Можем да получим до 1/3 от дневния общ прием, от който се нуждаем, от картофи.
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker