Новини

На 22 април ще отбележим Световния ден на Земята

„Дървета за планетата Земя. Нека ги засадим.” е мотото на тазгодишната кампания

Ден на Земята.
За първи път Ден на Земята се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада.

За първи път ден на Земята се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. Милиони северно американци участват в демонстрация и настояват политици, държавници, бизнессреди да включат в своите приоритети опазването на околната среда.

През 1990 г. празникът на нашата планета е обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993 г. Целта е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда.
Да бъде увеличен броя на дърветата по света, е първата от 5-те водещи цели, които се предприемат, със стартирането на обратното броене в чест на предстоящата 50 -та годишнина. Сами по себе си и заедно, тези инициативи ще окажат значимо и измеримо въздействие върху Земята и ще послужат като основа за осигуряване на по-чиста, по-здравословна и по-устойчива планета за всички нас.
Защо дървета?
Дърветата помагат в борбата с изменението на климата.
Те абсорбират излишния въглероден диоксид от атмосферата. В рамките на една година, около 4 дка залесени дървета абсорбират същото количество въглероден диоксид, което се продуцира от автомобил, изминал 26 000 мили (~ 42 000 км).
Дърветата ни помагат да дишаме чист въздух.
Дърветата поглъщат миризмите и вредните газове (азотни оксиди, амоняк, серен диоксид и озон) и филтрират фините прахови частици от въздуха, като ги прикрепят по листата и кората си.
Дърветата помагат на обществата.
Дърветата помагат на обществата да постигнат дългосрочна икономическа и екологична устойчивост, осигурявайки храна, енергия и доходи.
Регионална здравна инспекция с партньори Русенски университет „Ангел Кънчев”, Регионална дирекция по горите – Русе, ДП ДЛС “ДУНАВ” – РУСЕ, Природен парк „Русенски Лом”, Регионалана инспекция за опазване на околната среда и водите – Русе, Мебелна фирма”ГОЛД-АПОЛО”ООД, Мебелна компания „ИРИМ” ЕООД, Мебелна фирма “ФАНТАСТИКО МЕБЕЛ” ООД, Регионален инспекторат по образование – Русе, ще отбележат Международния ден на Земята заедно чрез ежегодния конкурс за екодизайн „Мисли Зелено / Think Green”.
Целта на конкурса е да насочи вниманието на младите хора към неотложните екологични предизвикателства и да провокира тяхното въображение и креативност. Крайният срок за предаване на рисунките – 22 април 2016 г, в ПГДВА”Йосиф Вондрак” – Русе, ул. “Александровска” №108 (всеки делничен ден от 9,00 до 17,30 часа). Победителите ще бъдат обявени на 27 април 2016 г на сайта на ПГДВА,,Й.Вондрак” – Русе , www.pgdva-ruse.net.
На 20.04 от 10 часа в ЦДГ „Зора” децата отбелязаха Международния ден с множенство инициативи. Учиха се на практични начини да опазват околната среда чрез засаждане на цветя, почистване на двора на детската градина и грижа за растенията на територията на детската градина. В следобедните часове децата бяха запознати с производството на мед и отглеждането на пчели.
Същият ден от 14:30 часа във фоайето на Ректората на РУ „Ангел Кънчев” ученици от 5 клас на МГ,,Баба Тонка” с ръководител г-жа С. Пенева, биолог в гимназията и студентите от клуб ,,Зелени човечета” със съдействието на доц. д-р М.Филипова представиха изложба на рисунки и макети – изработени от естествени материали, постери и табла по актуалната тема.
На изявените участници ще бъдат връчени грамоти и предметни награди от РЗИ и РУ.
На 21.04 от 12 часа в ОУ „Христо Смирненски”, кв. Долапите, Денят на Земята ще бъде отбелязан със спортен празник сред учениците от 5 – 8 клас. РЗИ-Русе ще връчи грамота и футболна топка на крайния победител.
На 22.04 в ОУ,,Иван Вазов” ще бъде отбелязан Международния ден на Земята, като за целта учениците са изработили макети, рисунки, постери, мултимедийни презентации на тема „Земята – нашият дом”. Ще бъде излъчено радиопредаване по актуалната тема сред учениците.
На 22.04 в СОУЕЕ „Св.К.К.Философ” учениците от 3д клас, които са сред финалистите на националния конкурс към Министерство на здравеопазването на тема „Посланици на здравето”, ще отбележат събитието с изложба на рисунки и открит урок с експерт от РЗИ – Русе по актуалната тема.

Общо
На 22 април ще отбележим Световния ден на Земята
Заглавие
На 22 април ще отбележим Световния ден на Земята
Описание
„Дървета за планетата Земя. Нека ги засадим.” е мотото на тазгодишната кампания.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker