Новини

Шафран – ефективен и безопасен антидепресант

Най-скъпата подправка в света помага при още 90 вида болести

В традиционната персийска медицина шафранът се използва за лечение на депресия.
Цената е висока, защото са нужни около 80 000 шафранови минзухара и четвърт милион изсушени близалца от растението, за да се произведе един литър шафран.

Шафран – не само подправка, но и антидепресант. Той е популярно средство за лечение на депресия и в действителност е толкова ефективен, колкото и обикновените антидепресанти като прозак и имипрамин, но без странични ефекти.

Днес, когато все повече хора страдат от депресия, този природен лек има все по-голямо значение. Доклади разкриват, че 1 от всеки 10 възрастни американци страдат от депресия и до 2020 г. се очаква заболяването да бъде втората водеща причина за инвалидност в Съединените щати. Отрицателните странични ефекти и опасности на психиатричните лекарства са два основни недостатъка на конвенционалните програми за лечение на депресия. Също така те често не работят. Всъщност, около 90% от пациентите изпитват най-малко един от многото сериозни странични ефекти на тези лекарства.
Ето защо, доставчиците на здравни услуги и техните пациенти, търсят по-безопасно средство за борба с болести, свързани с настроението и го намират в шафрана.
Тази очарователна подправка е била използвана за лечение на повече от 90 заболявания преди повече от 4000 години. Тя е най-скъпата в света подправка. Цените й варират от $ 1000 до $ 5000 за килограм. Цената е висока, защото са нужни около 80 000 шафранови минзухара и четвърт милион изсушени близалца от растението, за да се произведе един литър шафран. Освен това, добивът никак не е лесен. Извършва се изцяло на ръка от една до три седмици в годината.
Шафранът като естествен антидепресант:
В традиционната персийска медицина шафранът се използва за лечение на депресия. Няколко проучвания посочват, че облекчава много психични състояния. Ирански учени твърдят, че подправката може да работи по същия начин, както и много препарати антидепресанти. Две съединения в шафрана (шафранал и кроцин) защитават нивата на няколко мозъчни химикала, които стимулират и стабилизират настроението. Тези съединения могат да се проявяват като антидепресанти, защото поддържат балансирани нива на допамин, норепинефрин и серотонин.


Китайски учен е достигнал до извода, че кроцинът е активно съединение и трябва да се разглежда като ново вещество за лечение на депресия.
Има поне 14 проучвания през последните години, които използват шафрана като антидепресант. Проучвания направени върху хора показват, че подправката действа и при тревожност, и при депресия. Учени успели да изследват 40 души с лека до умерена депресия като ги разделили на две групи; едните приемали шафран (15mg x2 дневно), а другите флуоксетин (Прозак). В резултат на това след два месеца, шафранът се окзал също толкова ефективен, колкото и лекарството.
В друго проучване в Иран, една група консумирала по 30 мг дневно шафран; а друга – плацебо. След 6 седмици „шафранената група“ имала по-нисък резултат на стандартния тест за депресия.
Шафранът дори е сравняван с трицикличния антидепресант имипрамин (Tofranil) и е доказано, че е също толкова ефективен колкото и лекарството, но е без страничните му ефекти.
Резултатите от клиничните проучвания, проведени до момента, показват, че шафранът подобрява болестните симптоми при възрастни с тежка депресия. Резултатите от първоначалните клинични проучвания потвърждват ефективността на подправката при депресия, тревожност, предменструален синдром, сексуална дисфункция, както и безплодие.
С какви лечебни цели още може да се използва шафранът?
Сексуална дисфункция. (Проучванията показват, че шафран е ефективен при лечение на еректилна дисфункция).
Дегенерация на макулата. (Изследване на австралийски и италиански учени показва, че растението помага да се забави прогресията на свързана с възрастта дегенерация на макулата и подобрява зрението; също така, тя не позволява на ретината да се отлепи при изследвания с животни).
Рак на панкреаса. ( Изследователите установили, че крокеценитрик киселината инхибира растежа на човешки рак на панкреаса. Над 30 проучвания за връзката между шафрана и рака са заключили, че подправката има потенциал за предотвратяване и лечение на някои форми на рак).
Болест на Алцхаймер. ( Толкова е ефективен, колкото лекарството донепезил срещу Алцхаймер).
Метаболитен синдром. ( Значително намалява симптомите на метаболитен синдром).
ПМС и менструални спазми. ( Облекчава симптомите на предменструален синдром и значително намалява спазмите).
Помага и при атеросклероза.
Безплодие. ( 50 мг шафран дневно в продължение на три месеца, и резултатът е: процент от сперматозоидите с добра форма е нараснал с 21%).
Множествена склероза. ( Пакистански изследователи посочват, че шафранът може да е потенциално полезна подправка за лечението на MС).
Паркинсон. (Кроцетина, съединение изолирано от шафрана, е полезен за предотвратяване на паркинсонизъм и има терапевтичен потенциал в борбата с това неврологично заболяване).
Тревожност и безсъние. (В изследване направено върху животни, учените установили, че шафранът намалява тревожността като активност и увеличава общото време за сън).
Загуба на памет. ( Изследвания върху животни показват подобряване на паметта).
Отслабване. (Помага на хората да контролират тяхното компулсивно хранене – значително намаляване на вредните храни ).
Други възможни приложения и ползи: при възпаление, проблеми със стомаха, за облекчаване на болката, диабет, сърдечно-съдови проблеми, кръвно налягане, холестерол, астма, кашлица.
Безопасност, странични ефекти и дозиране:
Консумирането на шафран в по-високи дози може да бъде опасно. За лечение на лека до умерена депресия и предменструален синдром се препоръчват 30 мг дневно, разделени в в две дози. До 1.5 грама на ден от подправката са безопасни. Симптоми на отравяне с шафран се появяват, след като сте приели повече от 5 грама в единична доза. Подправката може да бъде смъртоносна, ако се приемат наведнъж 10-20 грама.
Бременни и кърмещи жени трябва да избягват приема на шафран. За да няма неприятни изненади, най-добре се консултирайте с лекар или квалифициран билкар, преди да започнете да употребявате подправката като лек.

Общо
Шафран – ефективен и безопасен антидепресант
Заглавие
Шафран – ефективен и безопасен антидепресант
Описание
Най-скъпата подправка в света помага при още 90 вида болести.
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker