Новини

Шатавари – суперхрана за жената

Растението също има мощно диуретично действие и допринася за пречистването на токсинити от урината

Шатавари е част от шестте най-важни расаяни в аюрведичната медицина.
Шатавари (аспержи)  има не само регенериращи качества, но благодарение на горчивия си вкус почиства кръвта и женските репродуктивни органи.

На санкскрит името на тази билка означава „тази, която притежава сто съпрузи“, което предполага способността й да насърчава плодовитостта и жизнеността при жената.  Латинското име на Шатавари  е Asparagus/ Asparagus racemosus , но в Западна Европа  растението е популярно като аспержи.  Аспержите са много подходящи за жените, защото регулират хормоналната секреция и увеличават кърмата. Балансират енергийните нива в женския организъм през всички житейски цикли – от началото на менструалния цикъл, през майчинството до менопаузата.

Дивият Аспарагус подкрепя нормалните нива на лимфоцитите и функцията на имунната система. От хиляди години години в Индия използват билката в традиционната система Аюрведа за поддържане на храносмилателната функция. Аспарагус е широко употребявана билка през вековете. В някои култури хората пият пресен сок от корена, смесен с мед. Шатавари се използва локално в медицински масла, защото доказано има успокояващи и охлаждащи свойства.
Тази билка е един от най-добрите адаптогени и е част от семейството на суперхраните. Съставките в нея са многобройни, но основните са алкалоиди, протеини, сапонини и танини. В индийското растение има съставка, наречена шатаварин, която поддържа естественото производство на естроген в организма и затова е изключително подходяща за жени с ниски нива на този хормон.
Шатавари е част от шестте най-важни расаяни в аюрведичната медицина. Расаяна е дял от ведическото познание, който е свързан с подмладяването и възстановяването на всички тъкани в човешкото тяло. Расаяните са тоникът, чрез който се случва процесът. Билката е най-добрият тоник за женската репродуктивна система.
Шатавари има не само регенериращи качества, но благодарение на горчивия си вкус почиства кръвта и женските репродуктивни органи. Сладкият й вкус пък помага за пречистването на утробата, за да я подготви за по-лесно зачеване и лека бременност.
Шатавари още облекчава симптомите на ПМС. Намалява болката и контролира загубата на кръв по време на месечния цикъл. Облекчава симптомите на менопауза. Намалява и риска от аборт. Засилва либидото и го поддържа в здравословни норми.
Растението също има мощно диуретично действие и допринася за пречистването на токсинити от урината.
Когато е в комбинация с  Ашвагандата /индийски жен–шен/, Шатавари е една от най-добрите билки за поддържане на жизнената енергия, имунитета и репродуктивните функции на организма. Нейните около десетина вида фитоестрогенни молекули са само един от десет различни механизма на действие за поддържане на жизнеността на организма.

Общо
Шатавари – „суперхрана“ за жената
Заглавие
Шатавари – „суперхрана“ за жената
Описание
Растението също има мощно диуретично действие и допринася за пречистването на токсинити от урината.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker