Новини

Тежки болести предизвикани от неправилно хранене

Д-р Анна Йорданова от ИСУЛ съветва как с балансирано хранене да оздравеем

Множество проучвания сочат, че наднорменото тегло съкращава живота на човек с 10 години.
Неправилно хранене, липса на физическа дейност и стрес са трите основни причини за наднорменото тегло и затлъстяването, а от там и за поредицата от болести, които тормозят съвременния човек.

Наднорменото тегло, затлъстяването са проблем номер едно за съвременния човек. Те не са просто естетически недостатък, а дефект, който води до различни сериозни заболявания: сърдечно-съдови и ракови, проблеми с дишането, сънна апнея, възпаления на ставите, диабет, инсулиновата резистентност, метаболитен синдром, депресия. Всичко това се провокира от неправилно хранене и обездвижване. Колко силна е връзката между болестите и храната, обясни д-р Анна Йорданова от ИСУЛ в лекцията си пред русенци в Регионалната библиотека „Любен Каравелов“, като специално обърна внимание на метаболитния синдром, сърдечно-съдовите заболявания и диабета.

Множество проучвания сочат, че наднорменото тегло съкращава живота на човек с 10 години. Такива хора обикновено имат с 18 процента по-ниски доходи и с 25 % по-високи разходи, подчерта д-р Йорданова, позовавайки се на редица проучвания. Основният виновник за драматичните последствия е високата висцерална мазнина, тази, която се натрупва около коремните органи. „Отлаганията на мастна тъкан в коремната кухина са голям проблем, защото притискат аортата, която минава през нея. Затрудняват работата на сърцето, а това пък води до високо кръвно налягане“ – обяснява специалистът. За да стане ясно от колко голямо значение за здравето е нормалното тегло, д-р Йорданова привежда данни от дългогодишни медицински проучвания: 10 килограма редукция на теглото сваля с 20 % риска от смърт, с 30 % риска от заболяване от диабет и с 40 % от рак.
Обикновено талия над 89 см. при жените и над 101 см. при мъжете е „червена лампа“ за натрупване на висцерална мазнина. Диетоложката обаче предупреждава, че в някои случаи дори при хора с нормално тегло и плосък корем може да има омазняване на вътрешните органи. Затова препоръчва профилактични прегледи.
Неправилно хранене, липса на физическа дейност и стрес са трите основни причини за наднорменото тегло и затлъстяването, а от там и за поредицата от болести, които тормозят съвременния човек.


Д-р Йорданова е сред специалистите, които смятат, че голяма част от здравословните проблеми могат да бъдат решени с подходяща диета и промяна в начина на живот. Но е противник на гладуването и на диетите, препоръчани от приятелки.
Разказва, че е има пациентка, която дълги години следвала метода на гладолечението, в резултат на което „постигнала“ чести инфекции и намалена костна маса. Д-р Йорданова казва,че диета само на сокове, вода и плодове не е за препоръчване, най-вече при ракови, сърдечно-съдови заболявания и диабет. Винаги трябвало да се добавя и малко протеин, например на растителна основа. Но дори в този случай такава изчистваща диета била подходяща само за здрави хора и то за не повече от 3 дни. Лошото при гладуването е, че организмът изпада в стрес и започва да пести енергия, ефектът е, че губи вода и мускулна маса, а трупа вътрешни мазнини, щом мине на нормален хранителен режим, обяснява д-р Йорданова йо-йо ефекта от гладуването. В подобни случаи, казва тя, дори краставицата може да се превърне в мазнини.
Според нея за всеки пациент е необходима индивидуална консултация, при която да се определи конкретен хранителен режим, съобразен с неговото тегло, метаболизъм и здравословно състояние. При правилен хранителен режим постепенно болният може да намали и дори да спре приемът на медикаменти, категорична е специалистката от ИСУЛ.
От изключително значение е захранването след края на диетата, казва още д-р Йорданова. Трябва постепенно да се вкарват в организма различни храни, като се внимава метаболизмът да не се претовари. В никакъв случай в първите дни след края на диетата не трябва да се консумират храни с висок гликемичен индекс като хляб, ориз, картофи, сладкиши.
Тъй като е важно не само да отслабнем, но и да задържим теглото, д-р Йорданова препоръчва такъв хранителен режим на своите пациенти, който да създаде у тях навици за балансирано здравословно хранене. За това са необходими поне 3 месеца. Диетоложката споделя, че нейните режими са ограничителни, но не и педантични. Човек, особено, когато ежедневието му е динамично и натоварено, няма как да брои колко бадеми, листа от марули или колко грама месо да изяде. Затова д-р Йорданова казва, че когато подготвя диетичните режими на своите пациенти, тя винаги се съобразява с техните вкусове и предпочитания. Ако например обичат сладкиши, те няма да бъдат напълно изключени от менюто им, но, разбира се, ще трябва да се консумират рядко и по малко.
За всички сладкарски и тестени изделия трябва да ни светва червената лампичка, предупреждава д-р Йорданова. Не само заради високия им гликемичен индекс, а и заради високото количество мазнини в тях, в частност на опасните трансмазнини. Намаляване на солта до 2,4 – 3 гр.. Що се отнася до въпроса какви храни да ползваме, д-р Йорданова е категорична, че панацея няма и затова разковничето е разнообразното и балансирано хранене. Рибата например е полезна, но знаем, че в нея могат да се натрупват тежки метали. Ако продължително време консумираме риба, със сигурност такива метали ще се натрупат и в нашия организъм и затова е важно да не прекаляваме с нея. Така е и с всички останали продукти. Съветът на д-р Йорданова е: редувайте различни продукти, така вашият организъм ще има възможност да се изчисти от вредните за него вещества. Що се отнася до добавките, тя смята, че е по-добре за си набавяме необходимите витамини, минерали, ензими чрез храната, освен в случаите на сериозни дефицити.
Д-р Йорданова не отрича, но и не препоръчва алкохола. Да, той има отпускащ ефект, но пък после предизвиква свиване на кръвоносните съдове и води до покачване на вътрешните мазнини. Понеже повечето хора не приемат пълното въздържание, диетоложката уточнява, не е болка за умиране, ако човек изпива от време на време по една бира 330 мл, 150 мл вино или 40 мл концентрат. И предупреждава, че по-приемливо алкохолът да се приема на обяд, а не вечер. Нейният съвет, както на мнозина други специалисти, е въобще след 16 часа да не се приемат въглехидрати или поне да се ограничи приемът им. До 2 часа най-късно преди сън е добре на вечеряме, а през деня да приемаме малки порции на 3-4 часа, като залагаме на адекватен прием на плодове и зеленчуци.
Д-р Йорданова обяснява, че при здравословната диета има значение с какво и кога се храните, както и при какви обстоятелства. Тя обръща внимание, че често изпитваме глад, само защото ни липсват определени витамини и минерали. Например ако имаме недостиг на хром, ще изпитваме силно желание за сладко, непреодолимото желание за шоколад – на магнезий. За да си набавим всички полезни вещества, е от голямо значение здравата лигавица на стомаха и червата, подчертава д-р Йорданова.
Движението е другият важен момент, когато искаме да лекуваме сърдечно-съдови заболявания, диабет, метаболитен синдром. „Физическата дейност е от голямо значение, но ако 20 години не си спортувал, няма как да ти назнача едночасова тренировка. Особено при пациенти със сърдечно-съдови проблеми, това може да бъде дори опасно. По тази причина като начало са достатъчни само едночасови разходки“ – обяснява д-р Йорданова. И в допълнение уточнява, че 80 % от отслабването зависи от храната и само 20 % от движението. По тази причина тя включва спорта на по-късен етап, след като вече са изградени определени навици.
Д-р Анна Йорданова даде още много ценни съвети на присъстващите на нейната лекции. Някои от тях и евродиетата, която тя предлага на своите пациенти, ще научите от следващата статия, която подготвяме.

Общо
Тежки болести предизвикани от неправилно хранене
Заглавие
Тежки болести предизвикани от неправилно хранене
Описание
Д-р Анна Йорданова от ИСУЛ съветва как с балансирано хранене да оздравеем.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker