Хранене и спорт

Силицият – концентрирано здраве

Най-много от важния елемент се съдържа в бамбука, има го и в доматите

silicon_crystalСилицият е концентрирано здраве. Това е втората по важност биоактивна субстанция (след кислорода), за чиито нива е добре да следим. Основната му функция е на конструктивен/структурен елемент. Стареенето на клетките и организма се свързва с недостиг на силиций, който е отговорен и за метаболитните процеси в тялото ни. Няма ли силиций, няма тъканна здравина и еластичност.

Бременните жени, кърмачките и децата се нуждаят от по-голяма доза силиций, отколкото е нужна на останалите хора. В израстващия организъм се изграждат неговите най-важни системи, осигуряващи връзката “мозък-тяло” и науката е доказала, че силицият играе най-важната роля в този процес. Той контролира правилното израстване и развитие на човека, започвайки от изграждането на клетъчните мембрани до формирането на съединителната тъкан на организма, благодарение на което се формират отделните влакна на колагена и еластина. При дефицит това неминуемо води след себе си до проблеми на костния апарат – чупливи кости, износени хрущяли в ставите, проблеми в сухожилията, сърдечните клапи, ендокринните жлези, зъбите и т.н.

Силицият е антагонист на калция. Липсва ли силиций – калциране, следват шипове! Може би вече стана ясно защо е необходимо да следим стриктно за нормалните нива на силиция, тъй като няма тъкан, орган или система, в който той да не взима активно участие.  Казано по-просто, без силиций не е възможен нито един жизнено важен процес в организма.

Силицият е изключително важен за имунитета. Уникалното при този елемент е неговата способност да улавя и да залепва към болестотворни патогенни микроорганизми, вируси, бактерии, гъбички и да ги извежда извън организма. Но забележете как работи – има избирателна функция, т.е. извежда вредните, оставя полезните и нужните бактерии. Това е елементът, който стимулира фагоцитозата (в случая поглъщане и „изяждане“/вътреклетъчно смилане на вредните причинители). Поддържат ли се адекватни налични количества силиций, при най-малкия синптом и индикация за нашествие на патогенни микроорганизми, те ще имат точно нулев шанс да ни разболеят.

Още нещо много важно, когато стане въпрос за силиция. Органите, които поддържат най-високи резерви силиций на склад са щитовидната жлеза, лимфните възли и сърцето. Ако имаме някакъв здравен проблем и влачим определена патология, това е елементът, който прогресивно изчерпва резервите си, в сравнение с кой да е друг елемент (дори желязото). Затова е изключително важно, хората които по-често боледуват или страдат от хронифицирано заболяване, да си набавят системно огромни дози силиций. Това е така, защото единиците силиций, който си набавяме с храната за един ден, в резултат на обменните процеси, катаболитни и окислителни реакции, улавянето на свободни радикали се изразходват и ние губим до три пъти повече силиций за денонощие в следствие на биохимичните процеси. Ако боледуваме – разходът е драстично по-голям. И при едни хранителни навици на непълноценно хранене, излизаме на минус.

Най-големият бич за силиция това са познатите ни техники на термична обработка и технологичните производствени процеси. Пример може да се даде с преработката на зърнените храни, да речем ръж. Когато е в интегрален, цял вид зърното, обвивката, това е природното място, в което е отложен силиция. При отстраняване и рафиниране, силицият се загубва. В покълналата ръж силицият си е в естествените природни количества. В ръженото брашно силиций няма.2fbfba67210e86c3122eda51660abe64

Спектърът от храни, които увеличават прогресивно дефицита на силиций в организма, са млечните продукти (съдържат радионуклеотиди, които са му антагонист), хлорираната вода и технологично преработени и рафинирани продукти.

Растението изобилстващо от силиций е бамбукът. Бамбуковата сол (разбирайте сушен и стрит бамбук), също. От култивираните видове по нашите географски ширини – домата, краставицата, пипера, камбите, репичките; зеленулките – коприва, спанак, хвощ; от суперхраните – коноп, алфа, бирена мая; зърнените – овес, лимец, ръж, пшеница; зелените маслини и всичко в зелено. Всички целулозни храни са богати на силиций, тъй като той се акумулира в целулозата. При останалите храни (домати, пирер и т.н.) – люспата е природната „силициева обвивка“. Хапвайте ги с люспата, не ги белете (особено доматите), ако не дразнят чревния ви тракт и затрудняват храносмилането.

Мария Стоянова

Общо
Силицият – концентрирано здраве
Заглавие
Силицият – концентрирано здраве
Описание
Силицият е концентрирано здраве. Това е втората по важност биоактивна субстанция (след кислорода), за чиито нива е добре да следим.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker