Новини

Как да запазим плодове и зеленчуци по-дълго свежи?

Домакинската хартия е за предпочитане пред вестника

плодове и зеленчуци
Как да запазим плодове и зеленчуци по-дълго свежи?

Как да запазим плодове и зеленчуци по-дълго свежи? Този въпрос сигурно сте си го задавали, когато отворите хладилника и установите, че там има влажни и загнили моркови, спаружени и пожълтели зелена салата и броколи, макар да са купени преди по-малко от седмица. Оказва се, че дълготрайното им съхранение не е кауза пердута, защото решението е повече от просто и ни е под ръка.
Необходима е домакинска хартия. Ако в нея увием плодовете и зеленчуците, тя ще поеме влагата и те се запазят по-дълго свежи.
В прочутото предаване на д-р Оз зрителка съветва домакините, ако искат да запазят зеленолистните зеленчуци по-дълго време, да ги увиват във вестник. Известният американски лекар и водещ въобще не коментира дали вестниците няма да навредят на здравето ни. Някои американски специалисти твърдят, че печатарските мастила в днешно време не са вредни.
Много по-реалистична обаче е другата теза- че вестникарските мастила са отрова. Илия Биволарски например в „Естествени убийци” обяснява, че при производството на печатарски мастила се използват сажди като черен пигмент,тъй като те са с голяма устойчивост на светлина и висока температура . Още към 1915 година обаче двама японски учени правят експеримент – в продължение на 6 месеца те мажели ушите на домашен заек със сажди и в резултат на това той развил рак на кожата.
Анилиновите бои се използват за боядисване на памук, защото са трайни на светлина и пране, но те се използват и за производство на печатарски мастила, пише още Биволарски.
Преди няколко години изследване на Лабораторията за безопасност на храните в Цюрих разкрива, че минералните масла от мастилата на рециклираните вестници, от които се произвеждат опаковки, могат да проникнат в храните през вътрешната опаковка. В някои случаи процентът на минерални масла бил между 10 и 100 пъти по-висок от допустимото. Изследвани били 119 продукта от германски супермаркети и в голяма част от тях минералните масла били над допустимите количества. Само около 30 от тях не били замърсени и то благодарение на по-плътната и скъпа вътрешна опаковка. В останалите случаи процентът на замърсяване се покачвал с времето.
Дори някои факти да са преувеличени, съветът на „Здраве да е” е да използвате домакинска хартия, а не вестник. Всъщност с навлизането на интернет все по-малко вестници се купуват, а в конкретния случай това е добра новина.

Общо
Как да запазим плодове и зеленчуци по-дълго свежи?
Заглавие
Как да запазим плодове и зеленчуци по-дълго свежи?
Описание
Домакинската хартия е за предпочитане пред вестника.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker